Łatwe, warzywne curry na niedzielę. Aromat słodkiej papryki i marchewki przeplata się z delikatną nutą mleka kokosowego zaakcentowanego orientalnymi przyprawami. Najlepiej podawać je z ryżem, chlebem lub noodlami. W towarzystwie świeżej kolendry a z braku takiej - pietruszki.
Mleko kokosowe nie niesie ze sobą żadnych znaczących wartości odżywczych - poza błonnikiem - zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych - czyli tych złych. Oczywiście jest nieodłącznym składnikiem każdego curry, więc u mnie też nie mogło go zabraknąć. Poza tym kokos jest łatwostrawny, więc nie zaszkodzi osobom z kłopotami żołądkowymi.
*************************************************************************
Sunday curry with peppers and carrots
Easy, vegetable curry for Sunday. The aroma of sweet peppers and carrots intertwined with a delicate hint of coconut milk emphasized by oriental spices. Best to serve it with rice, bread or noodles. Accompanied by fresh coriander or due to lack of such - parsley.
Coconut milk does not pose any significant nutritional value - beyond the fiber - it contains a lot of saturated fat - the bad ones. Of course it is an inherent component of any curry, so for mind I could not miss it also. Besides, coconut is easily digestible, so it's not going to harm people with stomach problems.
Coconut milk does not pose any significant nutritional value - beyond the fiber - it contains a lot of saturated fat - the bad ones. Of course it is an inherent component of any curry, so for mind I could not miss it also. Besides, coconut is easily digestible, so it's not going to harm people with stomach problems.
Niedzielne curry z papryką i marchewką
czas przygotowania: ok 45 min.
Czego potrzebujesz?
1 duża marchewka, obrana i pokrojona w paski
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka spiczasta, pokrojona w paski
1 mała pietruszka
1 duża cebula, pokrojona w piórka
1 puszka mleczka kokosowego
300 ml wody
pęczek kolendry lub natki pietruszki, poszatkowany
oliwa
Mix przypraw:
3 ząbki czosnku, zmiażdżony
1 cm kawałek świeżego imbiru, starty
3 łyżki curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku
Co teraz?
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę. Kiedy się zezłoci dodaj jeszcze odrobiny oliwy i wmieszaj przyprawy. Powinny dokładnie pokryć warzywo. Smaż ok. 1 min.
2. Zalej cebulę wodą, dodaj marchewkę i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu
3. Po 20-25 minutach, dodaj papryki i mleko kokosowe. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu, aż curry lekko zgęstnieje a papryka zmięknie - ok. 15-20 min.
4. Dodaj świeżą pietruszką lub kolendrę, wymieszaj i podawaj.
Sunday curry with peppers and carrots
preparation time: about 45 minutes.
What do you need?
1 large carrot, peeled and cut into strips
1 red bell pepper, cut into strip
1 green pepper, cut into strips
1 small parsley
1 large onion, cut into pen
1 can of coconut milk
300 ml of water
a bunch of cilantro or parsley, chopped
oil
1 small parsley
1 large onion, cut into pen
1 can of coconut milk
300 ml of water
a bunch of cilantro or parsley, chopped
oil
Spice mix:
3 cloves of garlic, crushed
1 cm piece of fresh ginger, grated
3 tablespoons curry
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon cayenne pepper
salt to taste
Now what?
3 cloves of garlic, crushed
1 cm piece of fresh ginger, grated
3 tablespoons curry
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon cayenne pepper
salt to taste
Now what?
1. Fry the onions on olive oil. When it's golden add a little olive oil and stir in spices. Should thoroughly cover the vegetables. Stir-fry about 1 minute.
2. Pour water over the onion, add the carrots and parsnips. Cook covered over medium heat
3. After 20-25 minutes, add the peppers and coconut milk. Cook uncovered over high heat until curry gets slightly thicken and pepper is tender - about 15-20 minutes.
4. Add fresh parsley or coriander, stir and serve.
2. Pour water over the onion, add the carrots and parsnips. Cook covered over medium heat
3. After 20-25 minutes, add the peppers and coconut milk. Cook uncovered over high heat until curry gets slightly thicken and pepper is tender - about 15-20 minutes.
4. Add fresh parsley or coriander, stir and serve.
Oooh, i can't wait to try this out tomorrow. It looks so delicious! On a side note, I think there's a mistake in the ingredients list. I believe it's supposed to say 1 small 'parsnip' where it says 1 small parsley.
ReplyDeleteHey Gabrielle :) It's right - parsley not parsnip :) I meant the white root of parsley :) Best!
Delete