Sunday, February 10, 2013

Pikle z ananasa


Nigdy nie bardzo wiedziałam jak podejść do świeżego ananasa, więc postanowiłam poeksperymentować i przygotowałam pikle. Bez cukru - za to z niewiele lepszym miodem, ale możecie wykorzystać np. stewie. Przesycone aromatem cynamonu, goździków i zaostrzone szczyptą chilli. Goście chwalili, T. chwalił - zatem można je światu pokazać. :) Świetnie nadają się na imprezę.
Zawekowane postoją co najmniej miesiąc, otwarte - do 2 tygodni.

O miodzie już pisałam tak:
Co do miodu - jest on mieszaniną wody i dwóch cukrów prostych: fruktozy i glukozy. Im bardziej klarowny tym więcej fruktozy zawiera. Ten produkt dostarcza śladowe ilości składników odżywczych i wbrew powszechnej zdrowej aurze, która go otacza jest niewiele zdrowszy od zwykłego cukru, przy tym wysokokaloryczny (100 g miodu - 320 kcal, 100 g cukru - 399 kcal). Miód cieszy się opinią dobrego lekarstwa na choroby górnych dróg oddechowych, starożytni Grecy i Rzymianie wierzyli, że pomagał w gojeniu ran. Ponadto podobnie jak cukier działa łagodnie przeczyszczająco. Do XVII wieku używano go w Anglii jako środek słodzący, cukier był wtedy jeszcze bardzo drogi. Kiedy ten drugi rozpowszechnił się, miód zaczął być traktowany jako lekarstwo. 
*******************************************************************************
Pineapple pickles
I've never known how to prepare a fresh pineapple, so I decided to experiment and I prepared pineaplle pickles. Without sugar - but with a honey, you can also use other sweeteners. The pickles are saturated with the aroma of cinnamon, cloves and a pinch of chilli. My guests liked it, T. also did - so you can show it to the world. :) They're perfect for a party.

You may keep them closed for at least a month, open - up to 2 weeks.

I've already written about the honey:
As for honey - is a mixture of water and two sugars: fructose and glucose. The more clear it is, the more fructose it contains. This product provides very small amounts of nutrients and on the contrary to popular healthy aura that surrounds it is NOT much healthier than regular sugar, while also high-calorie (100 g of honey - 320 calories, 100 g sugar - 399 calories). Honey has a reputation of a good cure for the disease of the upper respiratory tract, the ancient Greeks and Romans believed that it helped in the healing of wounds. Furthermore, same as the sugar  it acts mildly laxative. In the seventeenth century it was used in Great Britain as a sweetener, those times sugar was still very expensive. When the second became cheaper nad more popular, honey began to be treated as a medicine.



Pikle z ananasa:

Czego potrzebujesz na 1 słoik 400 ml:
1/2 ananasa, obrany i pokrojony w paski
1 laska cynamonu
150-180 ml wody
2 goździki
1 łyżeczka miodu 
szczypta chilli

Co teraz?
1. Pokrojonego ananasa upchaj ciasno w słoiku.
2. Zagotuj wodę z miodem, cynamonem, goździkami i chilli.
3. Zalej ananasa zalewą - która powinna sięgać do krawędzi słoika
4. Zakręć, wstaw słoik do garnka zalanego zimną wodą sięgającą 3/5 jego wysokości i gotuj 15 min od momentu zagotowania się wody.  
5. Odstaw w ciemne miejsce.

Pineapple pickles:

What do you need for 400 ml jar:
1/2 pineapple, peeled and cut into strips
1 cinnamon stick
150-180 ml ​​of water
2 cloves
1 teaspoon of honey
pinch of chilli

Now what?
1. Put sliced ​​pineapple in the jar as tightly as you can. 

2. Boil water with honey, cinnamon, cloves and chilli.
3. Pour marinade over pineapple - it should reach to the edge of the jar
4. Close the jar, put it in a pot with cold water reaching three fifths of the jar height and cook for 15 minutes from the moment of boiling.
5. Keep the ready pickles in a dark place.


5 comments:

  1. Fajny pomysl:-), ja robie pikle z mango:-)

    ReplyDelete
  2. That sounds so interesting! Did you have it alone or with poultry?

    ReplyDelete
  3. This would be great with some grilled chicken!

    ReplyDelete
  4. Pickled pineapple looks absolutely fantastic. Must be so savoury with the infusion of cinnamon and a hint of clove.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...