Monday, February 25, 2013

Pooscarowe naleśniki z daktylową nutellą i bananem


Jak T. zaserwuje śniadanie to mucha nie siada. Rozczarowani wczorajszą niemożnością obejrzenia oskarowej gali - jako, że internetowe transmisje zawiodły, a żaden z pięciu kanałów odbierających na naszym starym telewizorze nie zainteresował się tym wydarzeniem - dziś utopiliśmy smutki w delikatnym naleśniku, podawanym z przesłodką daktylową nutellą i aksamitnym, dojrzałym bananem. Całość po prostu rozpływa się w ustach. Ponieważ daktella - jak nazwali ją nasi czytelnicy - wyrabia 200% słodkiej normy radzimy wam nie dodawać cukru do ciasta. Taki naleśnik będzie też świetnie smakował np. z kwaskowatą pomarańczą. Energetyzujące preludium tego pooskarowego dnia.
Przepis na daktylową nutellę znajdziesz tutaj
**********************************************************************************
T. serves brekfest today. Disappointed by the inability to watch yesterday's Oscar ceremony - as the Internet transmissions have failed, and none of the five channels received by our old TVwas interested in this event - today we drowned our sorrows in a delicate pancake, served with sweet-as-hell date nutella and velvety, ripe banana. Everything just melts in your mouth. Because daktella - as our readers called it - is so so so sweet we recommend you not to add sugar to the pancake's dough. That kind of  pancake will also taste great with sour orange. The great, energetic prelude to this postoscar day.
You will find the date nutella recipe here
 

Pooscarowe naleśniki z daktylową nutellą i bananem
 czas przygotowania: 20 minut

Czego potrzebujesz na 5 naleśników:
3/4 szkl mąki pszennej
ciepła woda
1duże jajko
szczypta soli
oliwa do smażenia
 

Do tego:
daktylowa nutella
dowolne owoce, najlepiej kwaśne

Co teraz?
1. Połącz mąkę i jajko, mieszaj dolewając wody tak, żeby otrzymać gładką półlejącą się konsystencję ciasta naleśnikowego.
2. Smaż cienkie naleśniki, smaruj je daktellą, układaj na wierzchu banana, zwijaj i pałaszuj.

Postoscar pancakes with date nutella and banana
preparation time: 20 minutes

What do you need for 5
pancakes: 
3/4 cup all-purpose flour
hot water
1 egg
pinch of salt
olive oil for frying

To this:
date palm nutella
any fruit, preferably acidic

Now what? 
1. Combine the flour and egg, stir adding water so as to obtain a smooth consistency of pancakes. 
2. Fry thin pancakes, spread the ready ones with daktellą, put the bananas, wrap and eat.


6 comments:

  1. u mnie także dzisiaj daktylowo-bananowo :)

    ReplyDelete
  2. No, no... Banan i daktyle to gwarancja porannego zasłodzenia. Nie pogardziłabym takimi naleśnikami z kremem nawet tu i teraz ;)

    ReplyDelete
  3. Po pierwsze nutellę zrobiłam i jest mega słodka i mega pyszna:-), jak zobaczyłam Twoje naleśniki to aż się uśmiechnęłam bo właśnie do naleśników użyła dzisiaj nutelli:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. to chyba najbardziej naturalne połączenie :) ale najlepiej ta nutella smakuje jednak z czymś kwaśnym :)

      Delete
  4. pychotka ! super naleśniczki *-*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...