Saturday, March 2, 2013

Brukselka nowonarodzona!


Prawie dekadę zajęło mi nauczenie się obchodzenia z brukselką. A przecież gotowała ją już moja babcia! Z dzieciństwa pamiętam gorzki posmak, który pozostawiał w ustach każdy kęs tej wmuszanej we mnie małej kapusty...wmuszanej, aż do wczoraj. Bo okazało się, że ugotowanie brukselki nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać.Po odkryciu, że brukselka może być pyszna i słodka serwuje wam ją z pełnoziarnistą bułką tartą, zieloną pietruszką, aromatycznym czosnkiem i ostrymi płatkami chilli przetykanymi serową nutą płatków drożdżowych, które z powodzeniem możecie zastąpić parmezanem! Obiad w 30 minut! A do tego jaki!

Co z tą brukselką?
Po pierwsze trzeba pamiętać, żeby wybierać te małe, jasnozielone i twarde główki o przylegających do siebie liściach. Stare, luźne i miękkie brukselki będą wydzielały nieprzyjemny zapach siarki, a po ugotowaniu będą gąbczaste i gorzkie. Po drugie brukselkę gotujemy od 8 do 10 minut, po tym czasie wydzielają się z niej gorzkie substancje, które w dzieciństwie nie dawały mi spokojnie zjeść obiadu! A po trzecie brukselkę gotujemy BEZ przykrycia, bo w innym wypadku pod pokrywką mogą zbierać się gazy siarkowe, a tego przecież nie chcemy.
Sama brukselka jest dobrym źródłem kwasu foliowego i indoli, które pomagają w profilaktyce nowotworowej. Ta mała kapustka jest też całkiem niezłym źródłem błonnika, a do tego w 100 g  ma zaledwie 58 kcal. W nadmiarze może jednak powodować wzdęcia, więc bez przesady z jej spożywaniem :)
********************************************************************************
Newborn sprouts
It took me almost a decade to learn how to handle with sprouts. From childhood, I remember the bitter taste that left in my mouth every bite of this little cabbage. Yesterday it turned out that cooking sprouts is not as easy as you might think.After discovering that  they can be delicious and sweet I present you the sprouts with whole grain bread crumbs, parsley, aromatic garlic and chilli flakes sewn with cheese yeast flakes, which you can successfully replace with parmesan! Dinner in 30 minutes!
 
What about the sprouts?
First you have to remember to choose those small, light green and hard heads of adjacent leaves. Old, loose and soft sprouts are going to produce an unpleasant smell of sulfur, after cooking they will be spongy and bitter. Secondly, sprouts should be cooked 8 to 10 minutes, after which time it emit bitter substances! Thirdly, cook sprouts uncovered, for otherwise sulfur gases will be accumulated under the lid - and we do not want this, do we?.
Sprout itself is a good source of folic acid and indoles, which help in the prevention of cancer. This little cabbage is also a pretty good source of fiber, and in 100 g has only 58 calories. In excess, however, may cause bloating :)




Brukselka nowonarodzona! 
czas przygotowania: 20 minut

Czego potrzebujesz na 1 porcję?
ok. 10 brukselek, przekrojonych na pół
szczypta soli, szczypta cukru
2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej (pokrusz wysuszoną bułkę lub chleb pełnoziarnisty, możesz też użyć zwykłej bułki)
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka płatków drożdżowych lub parmezanu
1 łyżka masła lub margaryny roślinnej

Co teraz?
1. Mały garnek napełnij w 3/4 wysokości wodą i zagotuj ją. Dodaj szczyptę soli, cukru i wrzuć połówki brukselki. Gotuj 10 minut na średnim ogniu, bez przykrycia!
2. W międzyczasie rozpuść w rondelku masło, dodaj bułkę tartą, czosnek, chilli, płatki drożdżowe, pietruszkę i zesmaż przez chwilę. 
3. Odcedź ugotowaną brukselkę, posyp bułką tartą i podawaj.

 
Newborn sprouts!!
preparation time: 20 minutes

What do you need for one serving?
about 10 Brussels sprouts, halved
a pinch of salt, a pinch of sugar
2 tablespoons whole-wheat bread crumbs
1 clove of garlic, crushed
pinch of chilli flakes
1 teaspoon chopped fresh parsley
1 teaspoon yeast flakes or parmesan
1 tablespoon butter or margarine

Now what?
1. Fill small pot in 3/4 of its height with water and boil it. Add a pinch of salt, sugar and put halved sprouts. Cook 10 minutes over medium heat, uncovered!
2. In the meantime, melt the butter in a saucepan, add the bread crumbs, garlic, chilli, yeast flakes, parsley and fry for a while.
3. Drain cooked sprouts, sprinkle with bread crumbs and serve.


4 comments:

  1. Kiedyś próbowałam dobrze zrobić brukselkę i mi nie wyszło. Od tego czasu omijam ją szerokim łukiem. Chyba jednak czas to zmienić :)

    ReplyDelete
  2. Super! W końcu łopatologicznie ktoś napisał jak ugotować smaczną brukselkę! :D MI na pewno się przyda :) Dziękuję za udział w mojej akcji i moim zapoznawaniu się z brukselką :D

    ReplyDelete
  3. Oto mój idealny przepis na brukselkę! Dzięki :-)

    A może zamiast bułki lub jej części użyć np. otrębów...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. otręby brzmią super...na pewno wypróbuje :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...