Sunday, March 10, 2013

Proste bułki pełnoziarniste


Obiecane bułki pełnoziarniste. Dziecinnie proste w wykonaniu, pełne błonnika choć nie tak puszyste jak te z białej mąki.
***************************************************************************
The promised whole wheat rolls. Easy to make, full of fiber but not as fluffy as the ones made of white flour.




Bułki pełnoziarniste
czas przygotowania: 3 h

czego potrzebujesz na 9 bułek 
500 g mąki pełnoziarnistej (ja używałam chlebowej)
25 g drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa do smarowania
siemię lniane do posypania

Co teraz?
1. Drożdże rozpuść w wodzie (więcej o zaczynie czytaj niżej). Po 10 minutach, kiedy pojawiają się bąbelki dodaj do mąki.
2. Dodaj cukier, sól, oliwę, siemię lniane i zagnieć,aż ciasto będzie miało gładką konsystencję - ok. 5 minut.
3. Następnie przełóż je do miski,posmaruj oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 h w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie wyrób ciasto jeszcze raz. Zwiń w rulonik jak na zdjęciu i pokrój na równe kawałki.
5. Z każdego kawałka formuj kulkę, kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj oliwą, przykryj papierem do pieczenia, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
6. Po tym czasie posyp bułki siemieniem lnianym i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C







Whole wheat rolls
preparation time: 3 hours

What do you need for 9 rolls

500 g wholemeal flour (I was using bread  kind)
25 g yeast
approximately 200 ml of warm water
2 tablespoons olive oil
4 tablespoons flaxseed
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar
olive oil for lubricating
flax seeds to sprinkle

Now what?
1. Dissolve yeast in water (see below for more info). After 10 minutes, when you can see bubbles on the top add mixture to the flour.
2. Add sugar, salt, olive oil, flaxseed and knead until the dough will be smooth - about 5 minutes.
3. Then move it to a bowl, brush with olive oil, cover with a cloth and set aside for 1 hour in a warm place.
4. After this time, knead the dough again. Roll as in a photo and cut into equal pieces.
5. 
Forms a ball of each piece, put on a baking tray lined with baking paper, lubricate with oil, cover with baking paper, cloth and leave in a warm place for 30 minutes.
6. After this time, sprinkle rolls with flaxseed and bake 30 minutes at 200 C(400F)



Jak to jest z drożdżowym zaczynem? Żeby wyszedł woda, której używacie powinna być bardzo dobrze ciepła ale nie gorąca. W za zimnej drożdże nie zaczną reagować, za gorąca woda zniszczy cały proces. Poza tym taki zaczyn może stać co najwyżej 15 minut, po tym czasie nasza mieszanka nie gwarantuje już, że ciasto wyrośnie tak jak powinno. Warto o tym pamiętać! /                              What about the yeast ferment? The water, which you use to make it has to be very warm but not hot. In the cold one the yeasts will not react, the hot water will destroy the whole process. Moreover you may keep your ferment not more than 15 minutes, after which the mixutre no longer guarantees that your cake will grow as it should. It is worth remembering!



3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...