Tuesday, March 5, 2013

Pasta z zielonej soczewicy i pieczonej papryki


Na śniadanie prosta pasta z soczewicy i pieczonej papryki urozmaicona aromatem czosnku, chilli i kuminu. Nasiona strączkowe często stosuje się jako zamiennik mięsa, ponieważ zawierają sporo białka choć według naukowców brakuje im odpowiednich ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów potrzebnych do normalnego funkcjonowania organizmu. Dlatego w diecie roślinnej powinno się je podawać w towarzystwie produktów pełnoziarnistych, ot, choćby pełnoziarnistego pieczywa.
Soczewica jest dostępna w wielu kolorach i bardzo popularna w kuchni południowoazjatyckiej. Zielone i brązowe odmiany są bogate w selen, żelazo, mangan, fosfor, cynk, witaminę B6 i kwas foliowy. Co to dla was znaczy? Selen odpowiada m.in. za dobry stan włosów i skóry, fosfor - wiadomo silne kości i zęby, cynk - prawidłowy rozwój organizmu, reprodukcja i wspomaganie systemu odpornościowego, a do tego ponoć afrodyzjak. Mangan - to składnik różnych enzymów uczestniczących w metabolizmie, witamina B6 - uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny i metabolizmie, wspomaga układ odpornościowy i nerwowy, zaś kwas foliowy zwalcza wolne rodniki, czyli dzięki niemu będziemy piękni i młodzi! A po za tym poleca się go kobietom planującym ciąże, jako, że czuwa nad systemem nerwowym płodu.
*******************************************************************************
Green lentils and roasted peppers dip
For breakfast, a simple dip made of lentils and roasted peppers varied flavors of garlic, chilli and cumin. Pulses are often used as a replacement for meat because they contain a lot of protein but the scientists points out their lack of adequate amounts of all essential amino acids needed for the normal functioning of the body. Therefore, in veg diet, they should be served along with the whole grains, f.ex., wholemeal bread.
Lentils are available in many colors and are very popular in South Asian cuisine. Green and brown varieties are rich in selenium, iron, manganese, phosphorus, zinc, vitamin B6 and folic acid. What does this mean to you? Selenium is responsible -among others- for the good condition of hair and skin, phosphorus - of course for strong bones and teeth, zinc - the body's normal development, reproduction and immune system support, and this is supposedly an aphrodisiac. Manganese - is a component of various enzymes involved in the metabolism, vitamin B6 - involved in the formation of hemoglobin and metabolism, supports the immune and nervous systems, and folic acid fights free radicals, thanks to it we can stay beautiful and young! Except of that, it is recommended to women planning pregnancy, as the acid watch over the nervous system of the foetus.




Pasta z zielonej soczewicy i pieczonej papryki
czas przygotowania: 45 minut

Czego potrzebujesz?
1/2 szkl zielonej soczewicy
1 duża papryka czerwona
1 łyżeczka mielonego kuminu
szczypta płatków chilli
1 gruba kromka chleba pełnoziarnistego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Co teraz?
1. Upiecz paprykę w całości w temp. 200 C. Kiedy skórka będzie czarna i pomarszczona, twoja papryka jest gotowa - ok. 35-40 minut.
2. Ugotuj soczewicę wg. instrukcji na opakowaniu.
3. Wyjmij upieczoną paprykę, włóż ją do plastikowej siatki, zawiąż i pozostaw na 1-2 minuty. Po tym czasie zdejmij łatwo odchodzącą skórkę i wyjmij gniazdo nasienne.
4. Dodaj paprykę do odsączonej soczewicy, dołóż chleb, czosnek, kumin, chilli i zmiksuj wszystko na gładką masę.
5. Daj paście odpocząć, najlepsza jest parę godzin po przygotowaniu. 



Green lentils and roasted peppers dip
preparation time: 45 minutes

What do you need?
1/2 cup of green lentils
1 large red pepper
1 teaspoon ground cumin
a pinch of chilli flakes
1 thick slice of wholemeal bread
2 cloves of garlic
salt and pepper

Now what?
 1. Bake whole pepper at 200 C(400F). When the skin is black and wrinkled, your pepper is ready - about 35-40 minutes. 
2. Cook the lentils by. instructions on the package.
3. Take the baked pepper, put it in a plastic bag, tie it and leave for 1-2 minutes. After this time, remove  the skin and  the seed slot.
4. Add pepper to the drained lentils, Add the bread, garlic, cumin, chilli and blend everything until smooth.
5. Let the paste rest cause it is the best few hours after preparation.

9 comments:

  1. Przepis prosty i ciekawy - z pewnością skorzystam :-)

    ReplyDelete
  2. Nigdy nie robiłam tego typu past, ciekawi mnie ich smak, zwłaszcza, że bodajże tylko kilka razy jadłam tego typu pasztet, dodatkowo kupny. Muszę nadrobić :)

    ReplyDelete
  3. Wspaniała propozycja śniadaniowa :)

    ReplyDelete
  4. Wspaniała pasta:-), u mnie właśnie gotuje się soja na pasztet sojowy:-)

    ReplyDelete
  5. na te proporcje pół łyżeczki płatków chilli- To będzie chyba trochę "ogień w gębie" , co ? :D:D
    Ogólnie przepis fajny, bardzo lubię soczewicę, tym bardziej, że wg specyficznych "wierzeń" przynosi ona szczęście i pomyślność.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    ReplyDelete
    Replies
    1. masz rację :) troche mnie poniosło z tą pół łyżeczki:) chociaż ja zawyczaj sypie sporo tych płatków, bo używam tureckich aci biber - najlepszych na świecie, nie tylko ostrych ale jednocześnie słodkich :) do kupienie w kuchniach świata :)

      pozdrawiam!

      Delete
  6. Lentils are one of my favorite foods, but I've never used them to make a dip. This sounds delicious!

    ReplyDelete
  7. jak dlugo mozna przechowywac ta paste?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...