Podczas weekendu we Wrocławiu trafiłam do świetnej restauracji Kuchnia Marche. Miejsce wygląda jak mały bazarek pełen różnych pyszności. Już od progu nie wiadomo na czym skupić wzrok. Takiej ilości jedzenie dawno nie widziałam. Czeka na was okrągły bufet, w którym sami wybieracie, co i ile zjecie. Królują kuchnia polska, włoska, turecka i chińska. A o jakości jedzenia świadczy choćby kolejka ciągnąca się do kasy. Na dziale sałatek natknęłam się na świetne połączenie makaronu, suszonych pomidorów i brokuł. Zamiast świeżych pomidorów możecie użyć oczywiście świeżych, jak ja w poniższym przepisie ale to oczywiście nie to samo. Więc polecam suszonego pomidory!
*******************************************
Pasta salad with sun-dried tomatoes, mozzarella and broccoli.
During the weekend in Wroclaw I found a great restaurant called Marche Cuisine. The place looks like a small bazaar filled with different goodies. The quantity of food I have not seen before. There is a round buffet waiting for you. You can choose what and how much you want to eat.There is Polish, Italian, Turkish and Chinese cuisine. And the quality of the food is really delicious. In the salad section I came across a great combination of pasta, sun-dried tomatoes and broccoli. Instead of sun-dried ones of course you can use fresh, like me, in the following recipe but it certainly is not the same. So I recommend dried tomatoes!
Makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami,mozarellą i brokułem.
czas przygotowania: 20 minut
Czego potrzebujesz?
ok. 200 g ciemnego lub jasnego makaronu, najlepiej rurki lub świderki
kulka mozarelli, pokrojona w małe kawałki
7 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
6-7 małych różyczek brokuła
dressing:
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwy
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
Co teraz?
1. Ugotować makaron al-dente.
2. Podgotować brokuła, ok. 10 minut
3. Wymieszać makaron, brokuł, pomidory i mozarellę.
4. Polać dressingiem i podawać na ciepło lub na zimno.
Pasta salad with sun-dried tomatoes, mozzarella and broccoli.
preparation time: 20 minutes
What do you need?
200 g dark or light pasta
ball of mozzarella, cut into small pieces
7 dried tomatoes, cut into strips
6-7 small broccoli florets
dressing:
4 tablespoons of olive oil from sun-dried tomatoes or regular olive oil
1 clove garlic, crushed
1 teaspoon dried oregano
1 teaspoon dried thyme
salt
What now?
1 Cook the pasta al dente.
2 Boil broccoli, about 10 minutes
3 Mix pasta, broccoli, tomatoes and mozzarella.
4 Pour over the dressing and serve warm or cold
Takie zapiekanki w sam raz na wiosenne dni. Dodatek brokuł i mozzarelli i pomidorów tym bardziej sprawia, że jesli wszystkie te produkty beda swieze to wiosna na talerzu :) Zdrowe odżywianie im bliżej lata tym chetniej korzystam
ReplyDeleteLubię sałatki, ta jest fajna. Zdjęcia bardzo ładne. Gratulacje.
ReplyDelete