Wednesday, April 24, 2013

Klasyczny hummus z białej fasoli


Dieta roślinna nie wydaje się skomplikowana jednak w rzeczywistości wymaga od nas przestrzegania pewnych zasad. Rezygnując z mięsa musimy zastąpić czymś dostarczane przez nie składniki. Dlatego taki sposób odżywiania zasadza się na bardziej kompleksowym podejściu do codziennego menu. Mięso i nabiał są źródłem żelaza, witaminy B12, wapniu i kwasu foliowego. Te składniki odżywcze znajdziemy m.in. w fasoli, soczewicy, produktach pełnoziarnistych, orzechach, płatkach zbożowych, mleku sojowym, drożdżach czy pestkach słonecznika. Istnieją tysiące połączeń, w których powyższe produkty będą smakować po prostu świetnie!

Wegetarianizm i weganizm znów stały się modne. Z przyjemnością obserwuję jak kolejni wielcy szefowie kuchni wyciągają dłoń w stronę roślinożerców oferując przepisy na dania bezmięsne. W tym gronie jest m.in. Martha Stewart, David Lebovitz, nie mówiąc już o dziełach okazjonalnych choćby Poniedziałki bez mięsa Paula i Stelli McCartney. Dziś wegetarianie mogą rozpływać się przeglądając strony najpopularniejszych blogerów takich jak: Heidi Swanson z 101 cookbooks autorki książki Super Natural Cooking, która pokazała światu zupełnie inny wymiar naturalnego, zdrowego jedzenia. Mamy też Sarah Britton z My New Roots, propagującą holistyczne podejście do kuchni i mojego faworyta Green Kitchen Stories prowadzonego przez Davida, Luise i Else. Większość powyższych źródeł oprócz przepisów dostarczy nam też wiedzy niezbędnej do delektowania się dietą roślinną, aż w pewnym momencie odkryjemy, że tak naprawdę nie brakuje nam mięsa, a nowy sposób odżywiania gwarantuje zaskakujące doznania smakowe, na które nigdy byśmy nie wpadli. Bo weganizm i wegeterianizm to przede wszystkim pomysłowość. Nawet Ci, którzy z mięsa nie rezygnują (nie muszą przecież) znajdą coś dla siebie. W końcu miło czasem zrobić skok w bok - byle tylko w kuchni.

Przed wami delikatny hummus z białej fasoli, bardzo smaczny, prosty i tani. Przepis wymyśliłam sama - bo też nie było aż tak wiele do wymyślania. Odkryłam za to, że nawet David Lebovitz na swojej stronie zamieścił własną wariację na temat podobnej potrawy. A skoro taki hummus gości w domu tak znanego cukiernika, to chyba warto go spróbować.

******************************************************************
Classic white beans hummus
Plant-based diet does not seem very complicated, but in fact requires following certain rules. Giving up meat must be replaced with something that can provide us all the missing components. Therefore, the diet is based on a more comprehensive approach to the daily menu. Meat and poultry are the source of iron, vitamin B12, folic acid and calcium. These nutrients can also be found in beans, lentils, whole grains, nuts, cereal flakes, soy milk, yeast and sunflower kernels. There are thousands of recipes in which these products will taste just great!

Vegetarianism and veganism have become fashionable again. I'm pleased to observe how the successive great chefs draw a hand in the direction of herbivores offering recipes for meatless dishes. Including Martha Stewart, David Lebovitz, not to mention the occasional works like Meatless Mondays by Paul and Stella McCartney. Today, vegetarians are reviewing the most popular bloggers such as: Heidi Swanson of 101 cookbooks author of Super Natural Cooking, who showed the world a different dimension of the natural, healthy food. We also have Sarah Britton of My New Roots, which promotes a holistic approach to the cuisine and my favorite Green Kitchen Stories run by David, Luise and Else. Most of these sources in addition to the great recipes also provide us with the knowledge necessary to enjoy a vegetable diet, and at some point we discover that in fact we don't lack meat, and a new way of eating provides a surprising taste sensations, which we would never have thought of. Because veganism and wegeterianizm is primarily ingenuity. Even those who do not give up meat (do not have to) will find something for themselves.
I present you delicate hummus of white beans, very tasty, simple and cheap. I mulled over the recipe by my own but even David Lebovitz posted on his website his own variation of a similar one. And since the hummus guests in the house of so well-known pastry chef, it's probably worth to try it.




Klasyczny hummus z białej fasoli
czas przygotowania: noc moczenia + 1h

Czego potrzebujesz?
1 szkl białej fasoli
3 szklanki wody do namoczenia + 2 szklanki wody do gotowania
sok z 1/2 cytryny
1/3 szkl oliwy z oliwek
1/4 szkl wody z fasoli
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
opcjonalnie zioła

Propocje płynów mogą się różnić, dlatego należy samemu zdecydować ile wody z fasoli dodać.

Co teraz?
1. Fasolę namoczyć przez co najmniej 5 godzin w 3 szklankach wody.
2. Do garnka z fasolą dolać jeszcze 2 szklanki wody i gotować, aż fasola będzie miękka - ok. 30 - 40 minut.
3. Po tym czasie fasolę odcedzić, nie wylewając wody, w której była ugotowana.
4. Zmiksować na gładką masę fasolę, sok z cytryny, oliwę, wodę z fasoli, czosnek i kuminu.
5. Posolić i popieprzyć do smaku. Na końcu można ewentualnie posypać ziołami.



Classic white beans hummus
preparation time: 1 hour + overnight soaking


What do you need?
1 glass of white beans
3 cups of water to soak + 2 cups of water for cooking
juice of half a lemon 

1/3 glass olive oil
1/4 a glass of water from cooked beans
1 teaspoon cumin
salt and pepper
2 cloves of garlic
optional herbs
 

Fluids proportions may vary, so you should decide yourself how much water you add.

What now?
1 Soak the beans for at least 5 hours in 3 cups of water.
2 Add another 2 cups of water to a beans pot and cook until beans are tender - about 30 - 40 minutes.
3 After this time, drain beans without spilling the water, in which it was cooked.
4 Blend until smooth beans, lemon juice, olive oil, water from beans, garlic and cumin.
5 Season with salt and pepper to taste. Finally, you can optionally sprinkle with herbs.



1 comment:

  1. Hummus z białej fasoli jest przepyszny, uwielbiam:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...