Friday, April 26, 2013

Curry ze złocistymi jajkami wg. Naomi Duguid


Czy słyszeliście kiedyś o Naomi Duguid? Jej historia nadaje się na lekki scenariusz filmowy. Naomi pochodzi z Kanady, skończyła prawo i wyjechała w podróż dookoła świata. W Tybecie poznała Jeffreya Alforda, który okazał się miłośnikiem kuchni. Niewiele myśląc wyszła za niego, rzuciła pracę prawnika i razem z mężem zaczęła pisać poczytne książki kulinarne. Związek co prawda nie dawno się rozpadł ale pasja pozostała. W jej najnowszej książce Burma. Rivers of Flavor znajdziecie przepis na świetne pomidorowe Golden Egg Curry czyli Curry ze złocistymi jajkami. Przygotowanie go jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy ugotować ryż i mamy szybki, smaczny obiad. Jajka zawierają sporo białka, więc na pewno takie danie nasyci was na jakiś czas.

W kuchni azjatyckiej często używa się składników, których nie kupicie w pobliskim zieleniaku. Dlatego, żeby czerpać przyjemność z gotowania a nie zawracać sobie głowy niuansami podpowiadamy jak zastąpić różne produkty. Oczywiście smak nie pozostanie bez zmian ale ostatecznie w gotowaniu chodzi przecież o to, żeby smacznie zjeść. Jeżeli jednak będziecie mieli chwilę polecam zaopatrzyć się w niezbędne składniki i odkrywać uroki kuchni dalekowschodniej.

Zmieniłam nieco proporcje w przepisie.
************************************************
Golden Egg Curry
Have you ever heard of Naomi Duguid? Her story is suitable for a kind of screenplay. Naomi comes from Canada, she graduated law and then went on a journey around the world. In Tibet, she met Jeffrey Alford, who was a lover of the kitchen. Without thinking, she married him, quit her job as a lawyer and together with her husband began writing prominent culinary books. Although they broke up not long time ago the passion remains. In her latest book, Burma. Rivers of Flavor you can find a recipe for a great tomato Golden Egg Curry. Preparation is very simple and takes little time. Just cook the rice and you'll have a quick, tasty dinner. Eggs contain a lot of protein, so it's definitely a course that can satisfy you for a while.

The Asian cuisine often contains ingredients that you cannot buy in the nearby grocery store. Therefore, in order to enjoy the pleasure of cooking and do not bother about the nuances we give you an overview of how
to replace different products. Of course, the taste does not remain the same but ultimately cooking is all about good taste. However, if you have a moment I recommend you getting the necessary components to explore the Far Eastern cuisine.

I've slightly changed proportions.


Curry ze złocistymi jajkami wg. Naomi Duguid
czas przygotowania: 30 minut
na czerwono zaznaczono składniki, których używałam


Czego potrzebujesz na ok. 3-4 porcje
2 duże pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach 
2 szalotki lub 1 większa duża cebula, poszatkowane
3 duże jajka, ugotowane na twardo i obrane
ok. 2 łyżki oleju sezamowego lub 2 łyżki oleju i 1 łyżeczka ziaren sezamu
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/8 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki sosu rybnego lub ostrygowego lub sojowego
2 ząbki czosnku
2/3 papryczki cayenne, poszatkowne (ja ich niestety nie miałam)
olej do smażenia cebuli

Co teraz?
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż na złoto cebulę i czosnek.
2.  Po tym czasie dodaje płatki chilli, pozwól im chwilę się posmażyć - ale nie spal!
3. Dodaj pomidory i gotuj na dużym ogniu ok. 10-15 minut.
4. W tym czasie rozgrzej na drugiej patelni olej sezamowy lub olej z ziarnami sezamu, dodaj kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszaj i wrzuć jajka. Smaż je z każdej strony na złoto.
5. Do gotowego sosu pomidorowego dodaj sos rybny i sól.
6. Przekrój gotowe jajka na połówki i dodaj do sosu pomidorowego.
7. Wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze 3 minut. 
8. Podawaj z ryżem i dowolnymi ziołami - u mnie pietruszka.



Golden Egg Curry by Naomi Duguid
preparation time: 30 minutes
 
Ingredients which I used are marked in red

What do you need for about 3-4 servings
2 large diced tomatoes or 1 can of tomatoes in pieces
2 shallots or 1 large onion, chopped
3 large eggs, hard boiled and peeled
about 2 tablespoons of sesame oil or 2 tablespoons of oil and 1 teaspoon sesame seeds
1/4 tsp chilli flakes
1/8 tsp turmeric

2 tsp fish sauce or oyster or soy
2 cloves of garlic
2/3 cayenne peppers, chopped (unfortunately I did not have them)
oil for frying onions

What now?
1 Fry the onion and garlic in hot oil until gold.
2 After this time, add chili flakes, let them fry for a while - but do not burn!
3 Add tomatoes and cook over high heat for about 10-15 minutes.
4 At this time, on the other pan heat the sesame oil or oil with sesame seeds, add turmeric. Mix everything thoroughly and throw eggs. Fry them on each side until gold.
5 Add fish sauce to the ready tomato sauce add. Salt to taste.
6 Cut boiled eggs in halves and add to the tomato sauce.
7 Stir well and cook for a further 3 minutes.
8 Serve with rice and any herbs - I added parsley.
 

1 comment:

  1. Fajne oryginalne danie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...