Monday, May 6, 2013

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, fetą i sezamem


Wiosna zbliża się nieśmiało, niezdecydowana czy chciałaby tu zostać czy przedłużyć sobie urlop w ciepłych krajach. Jako,że jednak nadchodzące ciepło czuć w kościach pora zmienić menu, wyrzucić z niego ciężkie, zimowe potrawy a zastąpić je lekkimi, kolorowymi daniami bazującymi na nowalijkach, które pojawiły się już na lokalnych marketach. W najnowszym numerze magazynu Kukbuk słusznie stwierdzono, że w sezonie, kiedy polskie warzywa i owoce królują w marketach wstyd byłoby sięgać po daleką egzotykę. Łopatologicznie mówiąc porzućcie te wszystkie ananasy, kiwi, awokado, etc i przypomnijcie sobie jak smakują polskie jabłka, truskawki, śliwki i inne pyszności. Szykujemy dla was serię dań z nowalijkami, które uda nam się znaleźć w tym tygodniu na okolicznym bazarku. Zatem wyczekujcie nowych przepisów, bo pomysłów mamy całe mnóstwo. Teraz trzeba tylko wygospododarować trochę czasu.

Dziś mamy dla was zaledwie preludium nowalijkowego szaleństwa, które zaczynamy od obsadzenia rzodkiewki w roli głównej. Co prawda wg. kalendarza sezonowości to warzywo jest już z nami od końca marca, jednak mnie kojarzy się z pełnią wiosny. Zachęcam do odkrywania nieznanych atutów rzodkiewki, którymi są jej liście. Nie ma co się na nie obrażać, mają całe mnóstwo witaminy C a przy tym smakują całkiem nieźle. W połączeniu z pełnoziarnistym (lub nie) makaronem, pomidorami, brokułami, fetą i prażonym sezamem stanowią świetne połączenie, jakiego jeszcze nie znacie. Taka sałatka nadaję się na sycący lunch lub bogatą kolacja. Zatem do dzieła!
**********************************************************
Spring salad with radish, feta cheese and sesame seeds 

 Spring is coming timidly, undecided whether to stay here or to extend its vacation in hot countries. Since, however, you can feel the upcoming warmness you should change your menu. Spit out the heavy winter foods and replace them with light, colorful early vegetables -based dishes that have already appeared on local markets. In the latest issue of the magazine Kukbuk it was concluded that in the season, when the Polish fruit and vegetables reign in supermarkets it would be a shame to buy those exotic ones. So simply abandon all the pineapples, kiwi, avocado, etc. and recall the taste of Polish apples, strawberries, plums and other delicacies. We are preparing for you a series of early vegetables dishes that we can find this week at the local market. So look forward for new recipes, because we have a lot of ideas.
Today we show you just the prelude of early veggies madness. Radishe plays here the main role. I encourage you to explore the unknown sights of radishes, which are its leaves. There is no need to insult them, they  have a lot of vitamin C, and at they taste pretty good. When combined with whole grain (or not)  pasta, tomatoes, broccoli, feta cheese and roasted sesame seeds are just perfect.


Wiosenna sałatka z rzodkiewką, fetą i sezamem
czas przygotowania: 30 minut

Czego potrzebujesz?
ok. 200 g ciemnego makaronu, ugotowanego al dente
5 różyczek brokuła, obgotowanych (ja gotuję je razem z makaronem)
pęczek rzodkiewki z liśćmi, umyte, rzodkiewki pokrojone w połówki
1 pomidor, pokrojony w ćwiartki
ok. 70 g sera feta 12%, pokrojony w kostkę
 1 1/2 łyżki sezamu

dressing:
1/4 szkl oliwy z oliwek
3 łyżki wody
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól

Co teraz?
1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
2. Upraż sezam na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.
3. Podawaj posypane sezamem i wymieszane z dressingiem. 


Spring salad with radish, feta cheese and sesame seeds
preparation time: 30 minutes

 
What do you need?  

200 g of whole-wheat pasta, cooked al dente  
5 broccoli florets,-cooked (I cook them with pasta)  
bunch of radishes with leaves, washed,  
​​radishes sliced in half  
1 tomato, cut into quarters approximately
 70 g feta cheese 12%, cut into cubes
 
1 1/2 tablespoons sesame seeds
 

dressing: 1/4 glass of olive oil  
3 tablespoons water 
1 clove garlic, crushed  
1 teaspoon herbs de Provence
 salt 

What now?  

1. Mix all ingredients in a large bowl.  
2. Roast the sesame seeds on a dry pan until lightly browned.  
3. Serve sprinkled with sesame seeds and mixed with the dressing.

 
 
 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...