Sezon na nowalijki w pełni. Szparagi to chyba jedne z najbardziej fotogenicznych warzyw jakie znam. Ich struktura, małe załamania i krągłości w części wieńczącej długą, gładką łodygę dają mnóstwo możliwości do wykonania świetnego ujęcia. Głównie z powodu sposobu, w jaki załamuje się i odbija od nich światło.
Na fali szparagowego uniesienia przygotowałam dla was te warzywa w cytrynowej marynacie ze słodkim dodatkiem suszonej żurawiny. Aromatycznie, łatwo i szybko. Jako dodatek polecam kaszę jaglaną z dodatkiem czosnku i szczypiorku skropioną sokiem z cytryny. Pasuje idealnie.
Same szparagi przyrządza się bardzo krótko. Białe świetnie nadają się na krem, zielone mają bardziej wyrazisty smak i do tego nie trzeba ich obierać. Należy wybierać jędrne warzywa i spożywać je na bieżąco, gdyż łatwo się psują. 100 g szparagów to 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i 1/4 zapotrzebowania na witaminę C, E i beta-karoten. W medycynie ludowej stosowano je jako środek tonizujący, uspokajający oraz do leczenia zapalenia nerwów i reumatyzmu. Dziś młode, krótko gotowane pędy szparagów są prawdziwym przysmakiem.
**************************
Lemon Asparagus baked with cranberries in paper envelope
Season for early vegetables is on! Asparagus is probably one of the most photogenic vegetables I know. Their structure, small fractures and curves in the crowning of a long, smooth stem gives us a lot of opportunities to do a great shot. Mainly because of the way in which it refracts and reflects the light.
On the wave of the asparagus elation I have prepared for you these vegetables in a lemon marinade with a sweet addition of dried cranberries. Aromatic, easy and quick. Millet with garlic and chives sprinkled with lemon juice goes just great along with them.
On the wave of the asparagus elation I have prepared for you these vegetables in a lemon marinade with a sweet addition of dried cranberries. Aromatic, easy and quick. Millet with garlic and chives sprinkled with lemon juice goes just great along with them.
Preparing asparagus doesnt take a lot of time. White ones are perfect for cream, green, have more characteristic flavor and you do not need to peel them. While buying select the firm vegetables and consume them within few days, as they easily go off. 100 g of asparagus is 3/4 daily demand for folic acid and 1/4 requirement for vitamin C, E and beta-carotene. In folk medicine, it is used as a tonic, sedative or to treat nerve inflammation and rheumatism. Today, young, briefly boiled asparagus shoots are a real delicacy.
czas przygotowania: ok. 30 minut
Czego potrzebujesz na 1 porcję?
5 zielonych szparagów
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 garści suszonej żurawiny zamoczonej w ciepłej wodzie na około 5 minut
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Co teraz?
1. Odkrój końcówki szparagów i umieść je w plastikowym naczyniu.
2. Dodaj oliwę, skórkę cytryny, sól, pieprz, zamknij pudełko i energicznie potrząśnij, tak, żeby całe szparagi dobrze pokryły się marynatą.
3. Ułóż szparagi na papierze do pieczenia i posyp namoczoną żurawiną. Zawiń kopertę.
4. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 180 C. Kiedy szparagi będą miękkie można je serwować.
Lemon Asparagus baked with cranberries in paper envelope
preparation time: 30 minutes
What do you need for one serving?
5 green asparagus
1 teaspoon grated lemon zest
1/2 handful of dried cranberries soaked in warm water for about 5 minutes
3 tablespoons olive oil
salt
pepper
What now?
1 Cut off the asparagus ends and place the vegetables in a plastic container.
2 Add olive oil, lemon zest, salt, pepper, close the box and shake vigorously, so that the whole asparagus well covered in marinade.
3 Place the asparagus on a baking sheet and sprinkle with soaked cranberries. Wrap the envelope.
4 Bake 15-20 minutes at 180 C. When the asparagus are tender you can serve them.
No comments:
Post a Comment