Sunday, May 26, 2013

Gulasz ze świeżych pomidorów z serowo-pomidorową tortillą


Ostatnio na listę ulubionych#1 trafiła pięknie podana zupa pomidorowa z bazyliowo-czosnkowymi naleśnikami. Zainspirowało mnie to do przygotowania tej gęstej zupy ze świeżych pomidorów, doprawionych zaledwie czosnkiem niedźwiedzim. Możecie dodać do niej zwykły czosnek, świeżą bazylię lub oregano - każde połączenie nada jej nowego charakteru. Jako dodatek tortilla nadziewana żółtym serem, suszonymi pomidorami, pestkami dyni i czosnkiem niedźwiedzim.
Czosnek niedźwiedzi dostaniecie w sklepach ze zdrową żywnością, w internecie i oczywiście na wszelkiego rodzaju jarmarkach, festiwalach, na których goszczą często stoiska z całą masą przypraw.
***
Fresh tomatos stew with cheese and tomato tortilla
Last time I put on the favorite list #1 the beautifully served tomato soup with basil-garlic pancakes. This inspired me to prepare this thick soup with fresh tomatoes and  wild garlic known also as bear's garlic.. You can add regular garlic, fresh basil and oregano - any combination will give the soup a new character. As an addition - tortilla stuffed with cheese, sun-dried tomatoes, pumpkin seeds and bear's garlic .



 Gulasz ze świeżych pomidorów z serowo-pomidorową tortillą
czas przygotowania: 30 minut

Czego potrzebujesz na 3 osoby?
1 kg świeżych pomidorów, umytych i pokrojonych w ćwiartki
1 puszka całych pomidorów
szczypta ostrej papryki
750 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
sól
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (lub inny, dowolny dodatek)
1 łyżka cukru

Tortilla
1 gotowa tortilla
garść startego, żółtego sera
3 suszone pomidory - poszatkowane
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (lub innych ziół)
1 łyżka pestek dyni
odrobina oliwy

Co teraz?
1. Pomidory: świeże i z puszki umieścić w garnku i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 25 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Gotować jeszcze 5 minut - w tym momencie zupa powinna już być gęsta. Ja nie miksowałam jej na gładki krem, bo takie duże kawałki pomidorów w zupełności mi odpowiadają.
2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 150 C.
3. Wewnętrzną stronę tortilli posmarować oliwą, posypać serem, pomidorami, pestkami, czosnkiem. Ciasno zrolować i zapiec (najlepiej na termoobiegu), aż tortilla lekko się zrumieni.
4. Kroić ją w mniejsze kąski, nadziewać na patyczki do szaszłyków i podawać z zupą. 

Fresh tomatos stew with cheese and tomato tortilla
preparation time: 30 minutes

What do you need for 3 people?
1 kg fresh tomatoes, washed and cut into quarters
1 can whole tomatoes
pinch of cayenne pepper
750 ml of broth (vegetable or chicken)
salt
1 tablespoon dried bear's garlic (or other herbs)
1 tablespoon sugar

Tortilla
1 ready-made tortilla
a handful of grated cheese
3 sun-dried tomatoes - chopped
1 teaspoon dried bear's garlic (or other herbs)
1 tablespoon pumpkin seeds
a little olive oil

What now?
1 Tomatoes: Fresh and canned put in a pot and pour the broth. Cook over medium heat, uncovered, about 25 minutes. At the end of cooking, add salt, sugar, pepper and garlic bear. Cook for 5 minutes - at this point the soup should already be thick. I have not been mixing it in a smooth cream, because such large pieces of tomato tastes really good.
2 Meanwhile, preheat the oven to 150 C.
3 Spread
the inside of the tortilla with olive oil, sprinkle with cheese, tomatoes, seeds and garlic. Tightly roll up and bake (ideally on convection) until tortilla is lightly browned.
4 Cut it into smaller bites, put on skewers and serve along with the soup.

3 comments:

  1. O moje pyszności, jak to wspaniale wygląda!

    ReplyDelete
  2. Bardzo sie ciesze ze kogos zainspirowalam :) Pozdrawiam goraco!

    ReplyDelete
  3. Bardzo sie ciesze ze kogos zainspirowalam ;) Pozdrawiam goraco!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...