Thursday, May 30, 2013

Grejpfrutowa sałatka


Sporo u nas ostatnio sałatek - głównie dlatego, że są zdrowe i kolorowe, a do tego zazwyczaj przygotowuje się je ze świeżych składników najwyższej jakości. Dlatego mogą one przekazać nam wszystkie wartości odżywcze. Nie wspominając już, że sałatki przygotowuje się w mgnieniu oka.

Dziś mam dla Was bardzo zieloną sałatkę z roszponką, młodą kapustą, oliwkami, grejpfrutem, prażonym słonecznikiem i brązowym ryżem. Świetnie sprawdzi się też ryż dziki. Należy pamiętać o dokładnym obraniu grejpfruta z całej białej błonki - to ona niesie najwięcej goryczy. Do tego prosty sos i gotowe! Ta sałatka wbrew pozorom - jest najlepsza parę godzin po przygotowaniu - kiedy składniki dobrze się poznają, a sos przeniknie przez wszystkie zielone listki.

***
Grapefruit Salad
Recently we've been serving a lot of salads - mainly because they are healthy and colorful, and usually prepared of fresh ingredients of the highest quality. That's why they give us all the nutrients. Not to mention that the salad is prepared within the blink of an eye.

Today I have for you a green salad with lamb's lettuce, young cabbage, olives, grapefruit, roasted sunflower seeds and brown rice. Wild rice also goes well. Be sure to carefully peeled grapefruit of whole white film - that brings much bitterness. Then prepare a simple sauce and enjoy! This salad - is the best couple of hours after preparation - when the ingredients get know themselves, and the sauce penetrates through all the green leaves.


Sałatka z grejpfrutem
czas przygotowania: 40 minut

Czego potrzebujesz na 4 porcje?
opakowanie roszponki - 400 g
5 zewnętrznych liści młodej kapusty - pozbawionych twardej łodygi
3/4 grejpfruta, obranego z białej błony i pokrojonego
ok. 18 czarnych oliwek, pokrojonych w połówki
100 g brązowego ryżu - ugotowanego
2 garść ziaren słonecznika, uprażonego na suchej patelni

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
szczypta chilli
1 łyżka sosu sojowego
sól do smaku

Co teraz?
1. Składniki sałatki wymieszaj w misce.
2. Z podanych składników przygotuj sos, mieszając energicznie, tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
3. Polej sałatkę sosem i odstaw do przegryzienia się.

**

Grapefruit Salad
preparation time: 40 minutes

What do you need for 4 servings?
Package lamb's lettuce - 400 g
5 outer cabbage leaves - without the hard stalks
3/4 grapefruit, peeled from the white membrane and cut
about 18 black olives, sliced ​​in half
100 g of brown rice - cooked
2 handful of sunflower seeds, roasted on a dry frying pan
 

sauce:
4 tablespoons olive oil
3 tablespoons water
1 tablespoon balsamic vinegar
1 teaspoon honey
pinch of chilli
1 tablespoon soy sauce
salt to taste

What now?
1 Mix salad ingredients in a bowl.
2 Prepare sauce, stirring vigorously, so that all the ingredients are combined.
3 Pour dressing over salad and allow it to chew up.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...