Saturday, June 1, 2013

Owsiane placuszki ze szparagami i ricottą


Czas nadchodzącej sesji zawsze oznacza wielkie gotowanie i eksperymenty kulinarne. Nie ma to jak zacząć je od śniadania. Oto i są owsiane placuszki z dodatkiem czosnku, zielonych szparagów serka ricotta i prażonego słonecznika. Zdrowo, pożywnie i w 15 minut. Idealne śniadanie na leniwą sobotę lub niedzielę. Możecie pominąć jajko zastępując je mielonym siemieniem lnianym.
***
Oatmeal pancakes with asparagus and ricotta
 Time of forthcoming universities exams is always full of great cooking and culinary experiments. The best to start it from breakfast. Here it is oatmeal pancakes with garlic, green asparagus, ricotta cheese and roasted sunflower. Healthy, tasty and ready in 15 minutes. The perfect breakfast on a lazy Saturday or Sunday. You can skip the egg replacing it with ground flax seeds.


Owsiane placuszki ze szparagami i ricottą
czas przygotowania: ok. 15 minut

Czego potrzebujesz na 1 porcję?
1/2 szkl tradycyjnych płatków owsianych 
1 jajko
2 łyżki wody
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
4 szparagi, umyte i pokrojone w małe kawałki (twarde końcówki usuwamy)
1 łyżka ziaren słonecznika
oliwa do smażenia
sól, pieprz

Co teraz?
1. Uprażyć słonecznik na suchej patelni.
2. Następnie dodać oliwę i podsmażyć szparagi ok. 5 minut.
3. Wymieszać płatki, jajko, wodę, czosnek, sól, pieprz i dodać usmażone szparagi.
4. Smażyć placki na odrobinie oliwy lub bez tłuszczu na teflonowej patelni. Z każdej strony ok. 4 minuty.
5. Wyłożyć je na talerz, dekorować ricottą i uprażonymi ziarnami słonecznika.

***

Oatmeal pancakes with asparagus and ricotta
preparation time: 15 minutes

What do you need for one serving?
1/2 glass of traditional oatmeal
1 egg
2 tablespoons water
1 clove garlic, crushed
4 asparagus, washed and cut into small pieces (hard ends removed)
1 tablespoon of sunflower seeds
olive oil for frying
salt and pepper

What now?
1 Roast sunflower in a dry frying pan.
2 Then add the olive oil and fry the asparagus about 5 minutes.
3 Mix oatmeal, egg, water, garlic, salt and pepper and add the fried asparagus.
4 Fry pancakes in a little olive oil or on non-fat Teflon pan. On each side for about 4 minutes.
5 Put them on a plate, garnish with ricotta and roasted sunflower seeds.


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...