Wednesday, June 26, 2013

Risotto z brokułem i suszonymi pomidorami


Risotto można przyrządzić na 101 sposobów. Najważniejsza w nim jest ta kremowa konsystencja, którą uzyskujemy dzięki śmietanie. Czy bez tego dodatku danie smakuje równie dobrze? Oczywiście! Wystarczy wykończyć je łyżką masła i świeżymi ziołami. My serwujemy je dziś z zielonym brokułem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Nutą bazy jest głęboki aromat białego, wytrawnego wina i dobrego bulionu. Czegóż chcieć więcej?
***
Risotto can be prepared in 101 different ways. Its most important feature is that creamy texture which is achieved by addition of the cream. Does the dish taste good without it? Of course! Just finish it with a spoon of butter and fresh herbs. We served it today with green broccoli, mushrooms and sun dried tomatoes. Base is a deep aroma of white dry wine and a good broth. What do you want more?


Risotto z brokułem i suszonymi pomidorami
czas przygotowania: 40 minut

Czego potrzebujesz na 4 osoby
1 szkl białego ryżu ( najlepiej arborio ale zwykły też się sprawdzi)
500 ml bulionu warzywnego
1 mały brokuł, poporcjowany
7 pieczarek, obranych i pokrojonych w paski
gałązka świeżego tymianku
5 suszonych pomidorów, poszatkowanych
1 cebula, obrana i poszatkowana
oliwa z oliwek
1 łyżka masła roślinnego
sól, pieprz
1/4 szkl białego, wytrawnego wina 

Co teraz?
1. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i usmaż ją na złoto.
2. Dodaj ryż, smaż ok. 2-3 minut, mieszając.
3. Dodaj pieczarki, brokuły i podlej winem. Poczekaj aż wyparuje.
4. Następnie podlej całość szklanką bulionu i gotuj na wolnym ogniu, czekając aż cały płyn się wchłonie. Wlej resztę bulionu. Gotuj,aż ryż będzie miękki. 
5.  Dodaj suszone pomidory, świeży tymianek i łyżkę masła. Dosól i dopieprz do smaku.



Risotto with broccoli and sun-dried tomatoes
preparation time: 40 minutes
 
What do you need for 4 people
1 glass of white rice (preferably arborio)
500 ml vegetable stock
1 small broccoli, cut in pieces
7 mushrooms, peeled and cut into strips
sprig of fresh thyme
5 sun-dried tomatoes, chopped
1 onion, peeled and cut into small pieces
olive oil
1 tablespoon vegetable butter
salt and pepper
1/4 glass of white, dry wine

What now?
1 Heat the oil in a deep pan. Add the onion and fry it gold.
2 Add rice and cook about 2-3 minutes, stirring.
3 Add mushrooms, broccoli and sous with the wine. Wait until it evaporates.
4 Pour of a glass of broth and simmer, waiting until all the liquid is absorbed. Pour the rest of the broth. Cook until the rice is tender.
5 Add sun-dried tomatoes, fresh thyme and a tablespoon of butter. Salt and pepper to taste. Serve.


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...