Tuesday, July 23, 2013

Chipsy z jarmużu


Chipsy z jarmużu to dobry kompan filmowych wieczorów. Lekkie, proste i szybkie do przygotowania. Nadają się na poobiednią przekąskę lub imprezową przystawkę. Jak wszystkie chrupiące specjały - wciągają. Możecie dodać do nich ser, sól, oliwę, czosnek lub słodką paprykę - połączenie smaków nada im właściwego charakteru. Należy bardzo uważać, żeby ich nie spalić - bo zyskują wtedy gorycz, która niekoniecznie musi wszystkim smakować.
***
Kale chips
Kale chips are a good  film eveningscompanion. Light, easy and quick to prepare. They are suitable for after-dinner snack or party appetizer. Like all crunchy specialties - you can't stop eating them. You can add cheese, salt, olive oil, garlic or sweet peppers - the combination of flavors will give them the proper character. Be very careful not to burn them - because then they gain bitterness, which is not necessarily very tastefull.



Chipsy z jarmużu
czas przygotowania: 10 minut

Czego potrzebujesz?
ok 4-5 umytych i wysuszonych liści jarmużu (muszą być całkowicie suche!)
1 łyżka oliwy
dowolne dodatki: sól, czosnek, ser, płatki drożdżowe, etc

Co teraz?
1. Porwij liście na mniejsze kawałki i ułóż w zamykanym pojemniku.
2. Dodaj oliwę i dodatki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w temp. 180 C.



Kale chips
preparation time: 10 minutes

What do you need?
about 4-5 washed and dried leaves of kale (must be completely dry!)
1 tablespoon olive oil
any additives: salt, garlic, cheese, yeast flakes, etc.

What now?
1 Tear leaves into small pieces and place in an airtight container.
2 Add olive oil and additives.  Mix all thoroughly.
3 Spread on a baking tray lined with baking paper and bake for about 10 minutes at 180 C.


5 comments:

  1. Skąd go masz? Ja od lat tak bardzo pragnę kupić jarmuż...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wyczaiłam w Auchan w Łomiankach - 500 g 5 zł :)

      Delete
    2. Dzięki, może w naszym też będzie:)

      Delete
  2. Świetny pomysł - muszę koniecznie wypróbować, bo jarmuż jeszcze do nas nie trafił... Wstyd!

    ReplyDelete
  3. 10 minut????? ja piekę max 4 minuty!!! radze uważać :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...