Monday, July 8, 2013

Zróbże sobie herbatę!


Przygotowanie mieszanki własnej herbaty w domu jest dziecinnie proste. Wymaga za to sporo czasu ze względu na konieczność nazrywania własnych ziół, kwiatów czy wysuszenia owoców. Dlatego najlepiej nieśpiesznie gromadzić wszystko, żeby na koniec skomponować tą wymarzoną kompozycję smaków. Sami czuwacie nad całym procesem przygotowania poszczególnych składników, stąd zazwyczaj ich jakość jest o wiele wyższa niż tych kupowanych w sklepie. I nagle odkrywacie, że herbata truskawkowa może smakować truskawką bez żadnych ulepszaczy, a suszona pomarańcza może być tak aromatyczna jak nawet się Wam nie śniło. W niektóre dodatki warto zaopatrywać się w aptekach - jak np. rumianek lub, jeżeli mamy ochotę na orientalną nutkę w wyspecjalizowanych sklepach. 




Jeżeli chodzi o suszenie składników to warto pamiętać o tym, że:
- kwiaty zrywamy w miejscach oddalonych od dróg, nie myjemy ich przed suszeniem. Oczyszczamy zaledwie z zielonych szypułek, pozostawiamy płatki. Tak przygotowane rozkładamy na dużej powierzchni i co dzień przetrząsamy. Po ok 2-3 dniach powinny być gotowe. 
- owoce myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Suszymy je w suszarce do owoców i warzyw w maksymalnie 42 C. Powyżej tej temperatury białko ścina się i tracimy wszelkie wartości odżywcze, a także sporo aromatu. Przygotowane w ten sposób owoce będą wysuszone ale nieco bardziej lepkie niż te kupione w sklepie. Cały proces powinien zająć nam około 2 dni w zależności od rodzaju i wielkości owoców. Przed dodaniem do herbaty rozdrabniamy je na małe kawałki - ja zrobiłam to w młynku do kawy
- przyprawy - nie może ich zabraknąć w naszych herbatach. Do wyboru mamy całą gamę różnych smaków, choćby cynamon, kardamon, goździki, nawet ziele angielskie czy imbir. Najlepiej kupić je w większych kawałkach i samemu rozdrobnić na mniejsze, ale nie na proszek.
- i oczywiście dobra herbata lub zioła, które będą naszą nutą bazy





Jak łączyć składniki?

Możecie korzystać w powszechnie znanych klasycznych połączeń. Każdy wie, że dzika róża i hibiskus smakują razem dobrze, gdyż jest to dosyć popularna mieszanka, chętnie stosowana przez producentów herbat.
Jeżeli macie jednak ochotę na nietypowe składniki - jak np. kalina - najlepiej posłużyć się węchem - jak w gotowaniu. Czyli wciągamy aromat jednego dodatku a potem drugiego - nie martwcie się - wasze zmysły same wyczują co do siebie pasuje. Potem możecie zaparzyć małą próbkę tak skomponowanej mieszanki i jeżeli do Was przemówi przygotować jej więcej.

Domowa herbata świetnie nadaje się również na prezent dla Waszych przyjaciół lub rodziny.

***
Make yourself a tea!

Preparing the mix of your own tea at home is easy. It requires a lot of time because you need to pick up your own herbs, flowers or dry fruits. It is therefore best to collect everything step by step so at the end you can compose the dreamy composition of flavors. You watche over the entire process of preparing the individual components, so their quality is usually much higher than those bought in the store. And then you discover that strawberry tea can taste the strawberrish without any enhancers, and dried orange can be as fragrant as even you never dreamed of.  Some ingredients you may buy at the pharmacies - such as chamomile or if you want a hint of oriental goods in specialized stores.


How to prepare your tea?
Few tips about drying:
- Flower - pick them up in places away from the road, do not wash them before drying.Cut off green stalks and leaves petals. Thus prepared, spread them over a large surface, and ted it every day. After about 2-3 days it should be ready.
- Fruits -  wash them, dry and cut into small pieces. We dry them in the dryer for fruits and vegetables in up to 42 C. Above this temperature the protein is set and lose all nutritional value and a lot of flavor. Prepared in this way dried fruits are but slightly more viscous than those bought in the store. The whole process should take us about 2 days depending on the type and size of fruit. Before you add to tea shred them into small pieces - I did it in a coffee grinder
- Spices - they're a must. We can choose from a range of different flavors such as cinnamon, cardamom, cloves, allspice and even ginger. Buy them in larger pieces and  crumble into smaller alone, but not powder.
- And of course, good tea or herbs that will be our base note


How to combine the ingredients?
You can use the well-known classical compositions. Everyone knows that rosehip and hibiscus taste good together, because it's quite common mic, broadly used by tea's manufacturers.
If you fancy unusual ingredients - such as viburnum/cramp bark - than it's best to use the sense of smell - as in cooking. So pull in one flavor and then another one - do not worry - your senses  will tell you what fits together. Then you can make some small sample of so composed mixture and if you feel it's the right combination, prepare it more.

Domestic tea is also great for a gift for your friends or family.


4 comments:

  1. Taka domowa herbata musi być niezwykle aromatyczna i pyszna.
    Zapraszam do siebie na ciasto herbaciane :)

    ReplyDelete
  2. Przepiękne zdjęcia i pomysł na własne herbaty rewelacyjny. Doskonałe pakuneczki na prezenty :)

    ReplyDelete
  3. Rewelacja! Zawsze kupowałam takie miksy w herbaciarniach i jakoś nie wpadłam na to, że mogę je robić sama:)Faktycznie świetne też na prezenty.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...