Saturday, December 7, 2013

Marokańska sałatka z płatkami róż


U nas zamiast Świąt - Maroko, czyli orientalne smaki i słodko-pikantne połączenia z nutą mięty. Cieciorka to ważny składnik kuchni arabskiej, zarówno regionu Maghrebu jak i Bliskiego Wschodu. Przygotowuje się z niej dobrze wszystkim znany hummus i małe, wegańskie kotleciki - falafele. W marokańskiej sałatce, na którą przepis znajdziecie w książce Roots Diane Morgan razem z marchewką gra ona pierwsze skrzypce. Dalej następuje słodki smak rodzynek, miodu, ziołowy koperku i orzeźwiający mięty. Żeby nacieszyć oko możecie dodać także migdały oraz płatki suszonej róży. Trzeba jednak wiedzieć, że połączenie smaków jest bardzo nietuzinkowe i nie każdemu będzie odpowiadać. Z całej naszej małej rodziny sałatka smakowała tylko mi. Więc nie jest to z pewnością danie odpowiednie na rodzinny obiad. Mimo wszystko warto zakosztować takiego bogactwa smaku.

For English version use translator (on the left)


Marokańska sałatka z płatkami róż
czas przygotowania: 15 minut

Czego potrzebujesz?
puszka cieciorki lub 2 szkl ugotowanej
4 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
pęczek koperku, poszatkowany
1/4 szkl świeżej mięty, porwanej
2/3 szkl suszonych rodzynek/śliwek lub daktyli, pokrojonych w kawałki wielkości cieciorki

Dressing:
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 szkl oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
szczypta ostrej papryki
szczypta soli

Do posypania: migdały i suszone płatki róży

Co teraz?
1. Wymieszaj dokładnie składniki na dressing.
2. Wymieszaj wszystkie produkty na sałatkę, polej sosem i podawaj.


1 comment:

  1. Ciekawe połączenie smaków ! Pycha bardzo fajnie wyglądają te płatki :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...