Friday, December 20, 2013

Wegański wieniec drożdżowy



Nawet z dala od Polski Święta to zapach pomarańczy, cynamonu i aromat pieczonego ciasta. Pomimo, że tegoroczne Boże Narodzenie upłynie w podróży nie mogło w nim zabraknąć smaku pierniczków i świątecznych wypieków. Wegańskie ciasto drożdżowe piekłam po raz pierwszy. Nie należy eksperymentować z proporcjami, bo to sprawdzona metoda na zakalca. Białą mąkę pszenną zastąpiłam w połowie pełnoziarnistą jednak obawy o brak puszystości okazały się przesadzone. W smaku ciasto nie ustępuje zwykłej drożdżówce. Nadzieniem jest syrop miodowo-cynamonowo-pomarańczowy. W wersji wegańskiej zastąpcie miód cukrem lub posmarujcie całość domową daktellą. Żeby nacieszyć Wasze oczy postanowiłam sięgnąć po krążące ostatnimi czasie po internecie piękne sploty, które z każdego ciasta uczynią małe dzieło sztuki. Oto pierwszy z nich: niesamowicie prosty i szybki, a za to jaki efektowny!
***
Vegan yeast wreath 
Even away from Poland Christmas time means the scent of orange, cinnamon and aroma of baked cakes. Although this year I will be traveling I could not miss the taste of gingerbreads and Christmas pastries. I baked Vegan yeast dough for the first time. Do not experiment with proportions! I replaced half of white flour with a whole wheat one. Concerns about the lack of fluffiness seemed to be exaggerated. The filling is a syrup made of honey and cinnamon-orange. 



Wegański wieniec drożdżowy
czas przygotowania: 50 min. pieczenie + 1,5 h rośnięcie

Czego potrzebujesz?

250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych
6 łyżek oleju
4 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml roślinnego mleka (np. sojowe)

Co teraz?
1. Podgrzej olej i mleko sojowe (maksymalnie do 45 C)
2. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozmieszaj je w mleko i zostaw na 10 minut aż zaczną pracować. Drożdże suche możesz dodać bezpośrednio do mąki.
3. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Masa powinna być miękka, elastyczna i nie kleić się do rąk.
4. Przełożyć ciasto do miski, posmarować olejem, przykryć naczynie ścierką i odłożyć na 1 h w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie zagnieść je jeszcze raz i odstawić na kolejne 30 minut.

Syrop:
5 łyżek miodu
skórka starta z 1/2 pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
cynamon wg. uznania

6. Zagnieść ciasto i rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm.
7. Posmarować syropem, a następnie zawijać wg. poniższej instrukcji.

zdjęcie stąd

8. Piecz 50 minut w temperaturze 180 C.



Vegan yeast wreath 
preparation time: 50 minutes baking + 1.5 h growing

What do you need ?

250 g all-purpose flour
250g whole-wheat flour
20 g fresh yeast or 2 teaspoons dried
6 tablespoons oil
4 tablespoons of sugar
pinch of salt
250 ml of plant milk (e.g., soy )

What now?

1 Heat oil and soy milk (up to 45 C)
2 If using fresh yeast , stir it in milk and leave for 10 minutes until they start to work . Dry yeast can be added directly to the flour .
3 Mix all the ingredients and knead the dough. It should be soft , elastic and not stick to your hands.
4 Transfer the dough to the bowl, grease with oil, cover dish with a cloth and put in a warm place for 1 h .
5 After this time, knead it again and let sit for another 30 minutes.

syrup :
5 tablespoons of honey
grated zest of half an orange
3 tablespoons orange juice
cinnamon - as much as you like

6 Knead the dough and roll out to a square of 30 cm.
7 Brush with syrup, then wrap by the instructions above.
8 Bake 50 minutes at 180 C.

4 comments:

  1. pewnie pyszny na maksa <3

    ReplyDelete
  2. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...