Monday, February 3, 2014

Krem z czerwonej soczewicy


Więcej na temat techniki gotowania dowiesz się tu
You will learn more about the cooking technique from here

Krem z czerwonej soczewicy
czas przygotowania: 30-40 minut

Czego potrzebujesz na 3 porcje?
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchewka, pokrojonej w małe kawałki
1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
kawałek pora, poszatkowany
4 szklanki wody
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
sok z cytryny
1 łyżka masła/ można zastąpić oliwą

Co teraz?
1.  Na 2 łyżkach oliwy  uduś cebulę i czosnek.
2. Kiedy będą miękkie dodaj słodko paprykę. Poczekaj aż uwolni swój aromat i niezwłocznie dodaj soczewicę oraz marchewkę.
3. Zalej wszystko 4 szklankami wody i gotuj ok. 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw do smaku.
4. Przełóż całość do blendera - jeśli zupa jest za gęsta dodaj przegotowanej wody. Miksuj na najwyższych obrotach, dodaj masło i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli używasz blendera ręcznego dodawaj tłuszcz stopniowo.
5. Przed podaniem dopraw zupę cytryną, skrop oliwą i posyp swoimi dodatkami: mogą to być grzanki, grillowanie warzywa i wszystko inne, co przyjdzie Ci do głowy.
***
Cream of red lentils
preparation time: 30-40 minutes

What do you need for 3 servings ?
1 cup red lentils
1 carrot, cut into small pieces
1/2 onion, diced
a piece of leek, diced
4 cups of water
2 tablespoons olive oil
3 teaspoons sweet paprika
3 cloves of garlic, crushed
lemon juice
1 tablespoon butter/can be replaced with olive oil

What now?
1. Sweat onions and garlic on olive oil.
2. When they are soft add the sweet peppers. Wait until release its aroma and immediately add lentils and carrots.
3. Pour 4 glasses of water and cook about 20 minutes until everything is tender . Season to taste.
4. Put everything into a blender - if the soup is too thick add boiled water. Mix at high speed, add the butter and mix until smooth. If you are using a stick blender add fat gradually.
5. Before serving, season with lemon soup, sprinkle with olive oil and sprinkle with your additions: they may be croutons, grilled vegetables and everything else that comes into your head.


5 comments:

  1. Czy uważasz, że użycie zielonej soczewicy mocno zmieni smak zupy? Mam jedynie taką w domu, a czerwonej nigdy nie próbowałam. Dziękuję Ci za bardzo ciekawy przepis i zapraszam do siebie ;).

    ReplyDelete
    Replies
    1. niestety zielona soczewica ma zupełnie inne właściwości niż czerwone :) jest twardsza, gorzej się rozgotowuje, co przekłada się też na inny smak : ) ale za to z zielonej możesz ugotować to:
      http://alkitchen.blogspot.com/2013/07/adai-indyjski-nalesnik-z-soczewicy-i.html
      http://alkitchen.blogspot.com/2013/03/pasta-z-zielonej-soczewicy-i-pieczonej.html
      http://alkitchen.blogspot.com/2013/02/arabski-pilaw-z-soczewica-i-rodzynkami.html
      pozdrawiam!

      Delete
  2. jaki ładny pomarańczowy kolor :) zapowiada się apetycznie

    ReplyDelete
  3. często jem zupę z soczewicy, ale że krem... super!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...