Monday, May 23, 2011

Półkruche z rabarbarem


Idealnie letnie ciasno, aż kipi od rabarbaru!

Składniki na formę 25 cm:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 6 płatków masła
Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt - wszystko połączyć. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć umyty, obrany i pokrojony w małe kawałki rabarbar, następnie płatki masła i posypać całość cukrem. Piec 50 -60 min w temp. 180 C (do suchego patyczka). Podawać oprószone cukrem pudrem. Pychaa...

1 comment:

  1. Już wyciągam rękę po kawałek - duży!!! - tego ciasta:)
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...