Saturday, June 25, 2011

Biszkopt z porzeczkami i wodą różaną/ Biscuit with redcurrants and rose water

W moim ogródku rośnie ogromny krzew czerwonej porzeczki, który ma w tym roku tyle owoców, że aż przyprawia o zawrót głowy.Dlatego tez wykorzystuje je, jak tylko mogę.
To ciasto jest lekkie, puszyste i kwaśne. Na szczęście z pomocą przychodzi cukier puder i wszystko jest pycha. Pycha do tego stopnia, że za każdym razem, kiedy jestem w kuchni to podjadam je po kawałku małą łyżeczką, nie fatygując się nawet, żeby ukroić jakąś sensowną porcję. Porcja jest równoznaczna ograniczeniom, a po co ograniczenia? Pójdziemy potem pobiegać...a tymczasem jeszcze jedna mała łyżeczka

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody różanej
  • 3/4 czerwonych porzeczek
  • cukier puder do posypania
  • 50-60 ml mleka

Wszystkie składniki wyjmijcie z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowań. Żółtka oddzielicie od białek i miksujcie z cukrem ok 8 min. Następnie pomału dodajcie mąkę i mleko, proszek do pieczenia, wodę różaną, mieszając łyżką tylko w jedną stronę. Zmiksujcie białka na sztywną pianę, dodajcie do masy żółtkowej i wymieszajcie łyżką w tą samą stronę co wcześniej. Na koniec dodajcie oczyszczone porzeczki i znów delikatnie wymieszajcie. Pieczcie ok. 30 min w temp. 180 C. (do suchego patyczka). Zostawcie w piekarniku do ostygnięcia. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.

Panna O łudzi się że między jedną łyżeczką, a kolejną znajdzie jeszcze czas na bieganie. Już prędzej po zakończeniu degustacji (znaczy wraz z wyczerpaniem zapasów). Niestety po jedzeniu bardziej ma się ochotę na flakowanie niż na bieganie, a pamiętajmy że jak się zje dużo kwaśnych owoców, to można dodatkowo dostać niestrawności. Co tu dużo mówić (pisać). Ciasteczko takie najlepiej jest spożyć na drugie śniadanie, tak, żeby zabiegaństwo codziennego życia nie zabiło nam radości ze smakowania owoców matki ziemi, wraz z delikatnym i lekkim ciastem (też poniekąd z owoców mamy "Z")
Ocena: Pyszne jak wygląda, a wygląda jak pyszne ciasto.



Ingredients:
  • 150 g flour 
  • 2 eggs 
  • 100 g sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  •  1 tablespoon rose water
  • 3 / 4 red currants 
  • powdered sugar for sprinkling 
  • 50-60 ml milk

All components take out of the refrigerator an hour before the preparations. Mix yolks and sugar for about 8 minutes. Then slowly add the flour and milk, baking powder, rose water, and stir with a spoon in one direction only.Mix white of an egg in stiff, add to the yolk and mix with a spoon in the same direction as before. Finally add the cleaned redcurrants and mix gently again. Bake for about 30 minutes at 180 C (for a dry stick.) Leave in oven to cool. Before serving spread over powdered sugar.

2 comments:

  1. cudnie wygląda na tym talerzyku z niebieskimi kwiatkami :)

    ReplyDelete
  2. wygląda rozkosznie, ciasto zdecydowanie dla hedonistów :) zapisuję :) p.s. i zazdroszczę tego porzeczkowego krzaka :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...