Biała kapusta wydaje mi się bardzo polska. Dlatego połączenie z mlekiem kokosowym nie jest takie oczywiste. Łagodny smak kapusty idealnie komponuje się z mało wyrazistym, rozpływającym się w ustach smakiem kokosa. Wszystko doprawione szczyptą lubczyku i pieprzu ziołowego. Cała zabawa dziecinnie prosta.
Taka kapusta jest idealna jako dodatek do dań głównych.
Składniki:
Kapustę myjemy i szatkujemy drobno. Wkładamy ją na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż będzie prawie miękka - ok. 25 min. Jeśli trzeba dusimy warzywo bez przykrywki aż do momentu, gdy woda nie wyparuje. Następnie dodajemy mleko kokosowe, lubczyk i pieprz. Dusimy kolejne 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka rozpuszczamy łyżkę masła.
Podajemy lekko przestudzone jako dodatek do dania głównego.
Taka kapusta jest idealna jako dodatek do dań głównych.
Składniki:
- 1/4 główki średniej białej kapusty
- 1/2 puszki gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- sól, pieprz
- woda
- 1 łyżka masła
Kapustę myjemy i szatkujemy drobno. Wkładamy ją na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż będzie prawie miękka - ok. 25 min. Jeśli trzeba dusimy warzywo bez przykrywki aż do momentu, gdy woda nie wyparuje. Następnie dodajemy mleko kokosowe, lubczyk i pieprz. Dusimy kolejne 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka rozpuszczamy łyżkę masła.
Podajemy lekko przestudzone jako dodatek do dania głównego.
kapusta i kokos? ciekawe i odwazne polaczenie! chetnie bym sprobowala :)
ReplyDelete