Wednesday, September 5, 2012

Pomidor i dynia w roli głównej

Może zauważyliście, a może nie - przepisy stają się bardziej zielone, zdrowe i bezmięsne. Poniższa sałatka jest świetnym dodatkiem nie tylko do dań mięsnych. Może wystąpić w roli głównej na stole pełnym warzyw. Głównym jej atutem jest słodki, głęboki smak pomidora i chrupkość pestek dyni. Dlatego idealne będą tu pomidory malinowe, których walory smakowe są o wiele większe niż zwykłej odmiany. Co do pestek dyni, możemy wybrać oczywiście te najtańsze kosztem walorów estetycznych. Osobiście polecam dopłacić złotówkę więcej i kupić ładne, niepołamane nasiona. W końcu przede wszystkim jemy oczyma. Dopełnieniem jest bazylia - koniecznie świeża. Zielone zioła potrafią zmienić charakter każdego dania, nadając mu bogaty aromat i charakterystyczne orzeźwienie.

Składniki:
  • 4 pomidory malinowe
  • opakowanie pestek dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek poszatkowanej, świeżej bazylii
  • Pomidory myjemy i kroimy w łódki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pestki dyni i prażymy pod przykryciem, aż nasiona się zrumienią. Należy pamiętać, żeby od czasu do czasu podrzucić je na patelni. Tuż przed podaniem posypujemy pokrojone pomidory pestkami, dodajemy bazylię i podajemy. Sałatka powinna być podana najpóźniej godzinę po przyrządzeniu.

1 comment:

  1. Swietny dodatek do dan - tak niewiele skladnikow, a efekt na pewno smaczny.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...