Wednesday, September 5, 2012

Jajecznica idealna

Czy zastanawialiście się kiedyś ile jest sposobów przygotowania jajecznicy i który z nich jest najlepszy. Dotąd nie przykładałam się bardzo do tego dania i nie przepadałam za nim. Pewnego razu natrafiłam w internecie na filmik, w którym Gordon Ramsay pokazuje jak przyrządzić jajecznicę idealną. Ciężko nie zgodzić się, że jego rady dają naprawdę wymierne efekty. Pomimo pewnych zmian - np. pominięcia śmietany - jajecznica wychodzi naprawdę pyszna i aksamitna. Jej naturalnym dopełnieniem jest szczypiorek, a co do reszty dodatków - to już czysta fantazja.

Składniki dla 2 osób:
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka masła
  • pęczek cienko poszatkowanego szczypiorku
  • sól
Dodatkowo:
  • 10 pomidorków cherry lub koktajlowych
  • 4 obrane pieczarki
  • 1 łyżka oliwy

Do zimnego garnka wbijamy jajka i dodajemy masło. Stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy z palnika, nie przestając mieszać. Następnie znowu stawiamy na ogniu - i tak parę razy, aż potrawa jest gotowa. Pozwala to uzyskać aksamitną konsystencję. Na końcu dodajemy szczypiorek, solimy i podajemy w towarzystwie naszych dodatków podsmażonych na 1 łyżce oliwy.





1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...