Jedzenie powinno być przede wszystkim kolorowe, przy tym nieźle smakować, być szybkim i łatwym w przygotowaniu. Ostatnio nie docenia się kaszy w naszej polskiej kuchni - co bardziej konserwatywni stawiają na ziemniaki, a ci postępowi na ryż albo makaron. A kasza - podobnie jak te dwa ostatnie - ugotuje się sama. Do tego całkiem nieźle smakuje, jak tu:
Składniki na 2 małe porcje:
Do teflonowego garnka wsypujemy kaszę, dodajemy seler i zalewamy 250 ml zimnej wody. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu - od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda zostanie wchłonięta, a kasza będzie miękka - ok. 15 min - przekładamy wszystko na patelnię, dorzucamy cebulę, paprykę, szpinak, pomidora, czosnek, przyprawy i polewamy wszystko oliwą. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. Podajemy z ćwiartką cytryny.
Składniki na 2 małe porcje:
- 120 g kaszy jęczmiennej
- 1/2 dużego selera, obranego, pokrojonego w paski
- 1 dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- garść świeżego szpinaku (jedzcie, jedzcie - ma dużo żelaza)
- kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka płatków chilli (ja używam tureckiej aci biber)
- ćwiartka cytryny do skropienia
- 1 łyżka oliwy
Do teflonowego garnka wsypujemy kaszę, dodajemy seler i zalewamy 250 ml zimnej wody. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu - od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda zostanie wchłonięta, a kasza będzie miękka - ok. 15 min - przekładamy wszystko na patelnię, dorzucamy cebulę, paprykę, szpinak, pomidora, czosnek, przyprawy i polewamy wszystko oliwą. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. Podajemy z ćwiartką cytryny.
No comments:
Post a Comment