Friday, October 5, 2012

Sałatka bliskowschodnia

Jedzenie powinno być przede wszystkim kolorowe, przy tym nieźle smakować, być szybkim i łatwym w przygotowaniu. Ostatnio nie docenia się kaszy w naszej polskiej kuchni - co bardziej konserwatywni stawiają na ziemniaki, a ci postępowi na ryż albo makaron. A kasza - podobnie jak te dwa ostatnie - ugotuje się sama. Do tego całkiem nieźle smakuje, jak tu:

Składniki na 2 małe porcje:
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 1/2 dużego selera, obranego, pokrojonego w paski
  • 1 dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • garść świeżego szpinaku (jedzcie, jedzcie - ma dużo żelaza)
  • kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka płatków chilli (ja używam tureckiej aci biber)
  • ćwiartka cytryny do skropienia
  • 1 łyżka oliwy
Do teflonowego garnka wsypujemy kaszę, dodajemy seler i zalewamy 250 ml zimnej wody. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu - od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda zostanie wchłonięta, a kasza będzie miękka - ok. 15 min - przekładamy wszystko na patelnię, dorzucamy cebulę, paprykę, szpinak, pomidora, czosnek, przyprawy i polewamy wszystko oliwą. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. Podajemy z ćwiartką cytryny.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...