Jedzenie powinno być przede wszystkim kolorowe, przy tym nieźle smakować, być szybkim i łatwym w przygotowaniu. Ostatnio nie docenia się kaszy w naszej polskiej kuchni - co bardziej konserwatywni stawiają na ziemniaki, a ci postępowi na ryż albo makaron. A kasza - podobnie jak te dwa ostatnie - ugotuje się sama. Do tego całkiem nieźle smakuje, jak tu:
Składniki na 2 małe porcje:
Składniki na 2 małe porcje:
- 120 g kaszy jęczmiennej
- 1/2 dużego selera, obranego, pokrojonego w paski
- 1 dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- garść świeżego szpinaku (jedzcie, jedzcie - ma dużo żelaza)
- kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka płatków chilli (ja używam tureckiej aci biber)
- ćwiartka cytryny do skropienia
- 1 łyżka oliwy
No comments:
Post a Comment