Tuesday, October 16, 2012

Chińska mieszanka przypraw

Jak zrobić dobrą chińszczyznę? No nie tak łatwo - bo potrzebna jest mieszanka przypraw, która nada całej potrawie ten właściwy charakter. Dziś prezentuję wam jedną z nich, która od samego początku zniewala aromatem. Możecie marynować w niej mięso, tofu lub każdy, inny nadający się do tego produkt. Jeżeli używacie jej jako bazy do sosu, nie zapomnijcie - za radą pewnego starego Hindusa - rozpuścić przypraw w odrobinie oliwy lub innego tłuszczu. Wtedy zanika ich proszkowy posmak, a pozostaje jedynie ten właściwy, głęboki smak. Oczywiście w miarę możliwości używamy świeżych przypraw.

Składniki:
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki
  • 5 ziarenek kolendry
  • 5 nasionek kminu rzymskiego, czyli kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka czosnku lub 2 świeże starte ząbki

Pozostaje tylko wymieszać. Powyższy przepis wystarcza na 500 ml bulionu. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...