Jak zrobić dobrą chińszczyznę? No nie tak łatwo - bo potrzebna jest mieszanka przypraw, która nada całej potrawie ten właściwy charakter. Dziś prezentuję wam jedną z nich, która od samego początku zniewala aromatem. Możecie marynować w niej mięso, tofu lub każdy, inny nadający się do tego produkt. Jeżeli używacie jej jako bazy do sosu, nie zapomnijcie - za radą pewnego starego Hindusa - rozpuścić przypraw w odrobinie oliwy lub innego tłuszczu. Wtedy zanika ich proszkowy posmak, a pozostaje jedynie ten właściwy, głęboki smak. Oczywiście w miarę możliwości używamy świeżych przypraw.
Składniki:
Pozostaje tylko wymieszać. Powyższy przepis wystarcza na 500 ml bulionu.
Składniki:
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- 5 ziarenek kolendry
- 5 nasionek kminu rzymskiego, czyli kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka czosnku lub 2 świeże starte ząbki
Pozostaje tylko wymieszać. Powyższy przepis wystarcza na 500 ml bulionu.
No comments:
Post a Comment