Babcia Pola to skarbnica pysznych przepisów, takich jak ten. Pyszne, delikatne ciasto biszkoptowe, które uzupełnia słodki smak masy krówkowej, ciemna czekolada i orzechy. Całą słodycz harmonizuje kwaśny, owocowy dżem i odrobina alkoholu. Ciasto proste w wykonaniu nadaje się na wyjątkowe okazje. Niestety piekłam je późno i zabrakło w nim orzechów i herbatników, jednak podaje wam przepis oryginalny, bo warto zrobić go w całości.
Najlepsze jest oczywiście następnego dnia.
Przyda wam się duża, prostokątna blacha do pieczenia, bo ciasta wychodzi sporo.
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jaj, żółtka oddzielić od białek
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szk. mąki krupczatki
- 1 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- papier do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka mocnej herbaty earl grey - ja użyłam earl greya aromatyzowanego pomarańczą
- 2 łyżki alkoholu, może być wódka - u mnie owocowy likier Passoa
- 2 opakowania gotowej masy kajmakowej- wypróbowałam tą z Biedronki, jest tania i smaczna, więc nie musicie przepłacać. Jeśli macie czas przygotujcie własny karmel z mleka kondensowanego.
- 200 g masła
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki alkoholu - u mnie znów Passoa
- słodki kwaśnego dżemu lub konfitury - u mnie wiśniowa, chociaż polecam tą z czerwonej porzeczki
- duże opakowanie herbatników
- 1 opakowanie gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywną pianę, na końcu dodajemy cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. W tym momencie odkładamy mikser i nie dotykamy się go! Resztę składników będziemy mieszać łyżką, wolno i tylko w jednym kierunku. Stopniowo dodajemy żółtka, mąki, proszek i cukier waniliowy. Kiedy ciasto ma gładką konsystencję, wylewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min w temp. 170 - 180 C.
Masę krówkową miksujemy z miękkim masłem, dodajemy alkohol, na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Nasączamy dokładnie ponczem, spód smarujemy dżemem, układamy na nim herbatniki i kremem krówkowy,. Następnie kładziemy nasączony wierzch i smarujemy go pozostałym kremem krówkowym.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łyżką skrapiamy wierzch ciasta. Żeby uzyskać takie wzory jak na zdjęciach, wystarczy przeciągnąć po masie wykałaczkę lub drewniany patyczek.
Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.
uwielbiam wszelkie ciasta z masą krówkową;)
ReplyDeleteMmmm brzmi pysznie, nic tylko piec i jeść:)
ReplyDeleteWygląda bardzo apetycznie :}
ReplyDeleteOmomom<3
ReplyDeletedo dupy znam lepszy przepis
ReplyDeleteha ha ha haale gówno za mało masy krówkowej
ReplyDelete