Saturday, October 20, 2012

Krówka Babci Poli


Babcia Pola to skarbnica pysznych przepisów, takich jak ten. Pyszne, delikatne ciasto biszkoptowe, które uzupełnia słodki smak masy krówkowej, ciemna czekolada i orzechy. Całą słodycz harmonizuje kwaśny, owocowy dżem i odrobina alkoholu. Ciasto proste w wykonaniu nadaje się na wyjątkowe okazje. Niestety piekłam je późno i zabrakło w nim orzechów i herbatników, jednak podaje wam przepis oryginalny, bo warto zrobić go w całości.

Najlepsze jest oczywiście następnego dnia.

Przyda wam się duża, prostokątna blacha do pieczenia, bo ciasta wychodzi sporo.






Składniki:

Biszkopt:
  • 7 jaj, żółtka oddzielić od białek
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szk. mąki krupczatki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • szczypta soli
Poncz:
  • szklanka mocnej herbaty earl grey - ja użyłam earl greya aromatyzowanego pomarańczą
  • 2 łyżki alkoholu, może być wódka - u mnie owocowy likier Passoa
Krem:
  • 2 opakowania gotowej masy kajmakowej- wypróbowałam tą z Biedronki, jest tania i smaczna, więc nie musicie przepłacać. Jeśli macie czas przygotujcie własny karmel z mleka kondensowanego. 
  • 200 g masła
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki alkoholu - u mnie znów Passoa
Oprócz tego:
  • słodki kwaśnego dżemu lub konfitury - u mnie wiśniowa, chociaż polecam tą z czerwonej porzeczki
  • duże opakowanie herbatników
  • 1 opakowanie gorzkiej czekolady



Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywną pianę, na końcu dodajemy cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. W tym momencie odkładamy mikser i nie dotykamy się go! Resztę składników będziemy mieszać łyżką, wolno i tylko w jednym kierunku. Stopniowo dodajemy żółtka, mąki, proszek i cukier waniliowy. Kiedy ciasto ma gładką konsystencję, wylewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min w temp. 170 - 180 C.

Masę krówkową miksujemy z miękkim masłem, dodajemy alkohol, na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie.

Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Nasączamy dokładnie ponczem, spód smarujemy dżemem, układamy na nim herbatniki i kremem krówkowy,. Następnie kładziemy nasączony wierzch i smarujemy go pozostałym kremem krówkowym.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łyżką skrapiamy wierzch ciasta. Żeby uzyskać takie wzory jak na zdjęciach, wystarczy przeciągnąć po masie wykałaczkę lub drewniany patyczek.

Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.

6 comments:

  1. uwielbiam wszelkie ciasta z masą krówkową;)

    ReplyDelete
  2. Mmmm brzmi pysznie, nic tylko piec i jeść:)

    ReplyDelete
  3. Wygląda bardzo apetycznie :}

    ReplyDelete
  4. do dupy znam lepszy przepis

    ReplyDelete
  5. ha ha ha haale gówno za mało masy krówkowej

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...