Monday, October 29, 2012

Dyniowe curry z cieciorką, miętą i tofu

Kto powiedział, że wegańskie potrawy są nudne? Serwując warzywa w roli głównej odkrywamy ich prawdziwe wartości smakowe. Tak jak w tym daniu, gdzie łagodny smak dyni łączy się z równoważącym wszystko mlekiem kokosowym i orzechową nutą cieciorki, a na ożywienie całej gamy smaków odrobina orzeźwiającej cytryny i aromat zielonej pasty curry wzbogacony świeżą pietruszką i czosnkiem.
Czego chcieć więcej? Do podania ryż lub indyjskie chlebek naan/ ewentualnie roti.

Składniki na ok 5-6 porcji:
  • 0,5 kg dyni - ok. 3 pasy połówki dużej dyni - pokrojone w kostkę
  • puszka cieciorki
  • 400 ml mleka kokosowego (puszka)
  • 250 ml bulionu
  • 3 szalotki poszatkowane w piórka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • starta skórka z całej cytryny
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • pęczek zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 180 g tofu
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy

Pokrojone w małą kostkę tofu marynujemy w sosie sojowym przez ok. 15 minut. Cebulę podsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie, kiedy jest już złota dodajemy zmiażdżony czosnek, pastę curry, musztardę i skórkę cytryny. Dorzucamy dynię i zalewamy bulionem, a następnie mlekiem kokosowym. Dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę - do uzyskania pożądanej konsystencji. Na osobnej patelni podsmażamy tofu - jeśli nie macie nieprzywierającego naczynia użyjcie odrobiny oliwy. Serek dodajemy pod koniec duszenia razem z odsączoną i opłukaną cieciorką i poszatkowaną pietruszką. Gotowe curry podajemy z dodatkiem świeżej mięty. Potrawę możemy schłodzić lub zamrozić i przechowywać do miesiąca czasu.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...