Czego chcieć więcej? Do podania ryż lub indyjskie chlebek naan/ ewentualnie roti.
Składniki na ok 5-6 porcji:
- 0,5 kg dyni - ok. 3 pasy połówki dużej dyni - pokrojone w kostkę
- puszka cieciorki
- 400 ml mleka kokosowego (puszka)
- 250 ml bulionu
- 3 szalotki poszatkowane w piórka
- 2 duże ząbki czosnku
- starta skórka z całej cytryny
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- pęczek zielonej pietruszki
- garść świeżej mięty (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka musztardy
- 180 g tofu
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
Pokrojone w małą kostkę tofu marynujemy w sosie sojowym przez ok. 15 minut. Cebulę podsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie, kiedy jest już złota dodajemy zmiażdżony czosnek, pastę curry, musztardę i skórkę cytryny. Dorzucamy dynię i zalewamy bulionem, a następnie mlekiem kokosowym. Dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę - do uzyskania pożądanej konsystencji. Na osobnej patelni podsmażamy tofu - jeśli nie macie nieprzywierającego naczynia użyjcie odrobiny oliwy. Serek dodajemy pod koniec duszenia razem z odsączoną i opłukaną cieciorką i poszatkowaną pietruszką. Gotowe curry podajemy z dodatkiem świeżej mięty. Potrawę możemy schłodzić lub zamrozić i przechowywać do miesiąca czasu.
Bardzo fajna propozycja.
ReplyDelete