Idealna jako baza do farszu, dodatek do mięsa lub podstawa popołudniowego lunchu.
Składniki:
Kurki myjemy i osuszamy, jeśli są duże kroimy w cieńsze paski. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy zmiażdżony czosnek. Kiedy jego aromat rozejdzie się po całym mieszkaniu wrzucamy kurki i dusimy je pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Dosalamy do smaku.Umyte i osuszone zioła szatkujemy, podobnie jak białą część pora - którą następnie podsmażamy na odrobienie oliwy na złoty kolor. Mozarellę kroimy w drobną kostkę. Kiedy kurtki są gotowe łączymy je z pozostałymi składnikami i skrapiamy oliwą.
Składniki:
- małe opakowanie mozarelli
- pęczek świeżej pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- 1 duży por
- 2 szklanki kurek
- oliwa
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
Kurki myjemy i osuszamy, jeśli są duże kroimy w cieńsze paski. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy zmiażdżony czosnek. Kiedy jego aromat rozejdzie się po całym mieszkaniu wrzucamy kurki i dusimy je pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Dosalamy do smaku.Umyte i osuszone zioła szatkujemy, podobnie jak białą część pora - którą następnie podsmażamy na odrobienie oliwy na złoty kolor. Mozarellę kroimy w drobną kostkę. Kiedy kurtki są gotowe łączymy je z pozostałymi składnikami i skrapiamy oliwą.
pysznie sie zapowiada ta sałatka.
ReplyDelete