Monday, October 29, 2012

Sałata z kurek, mozarelli i świeżych ziół

Idealna jako baza do farszu, dodatek do mięsa lub podstawa popołudniowego lunchu.

Składniki:
  • małe opakowanie mozarelli
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 duży por
  • 2 szklanki kurek
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku

Kurki myjemy i osuszamy, jeśli są duże kroimy w cieńsze paski. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy zmiażdżony czosnek. Kiedy jego aromat rozejdzie się po całym mieszkaniu wrzucamy kurki i dusimy je pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Dosalamy do smaku.Umyte i osuszone zioła szatkujemy, podobnie jak białą część pora - którą następnie podsmażamy na odrobienie oliwy na złoty kolor. Mozarellę kroimy w drobną kostkę. Kiedy kurtki są gotowe łączymy je z pozostałymi składnikami i skrapiamy oliwą.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...