Tuesday, October 30, 2012

Zupa krem z dyni i jabłka

Sezon na dynie w pełni. Pora więc wypróbować parę nowych przepisów. Dziś zupa krem z dyni z dodatkiem lekko kwaskowego jabłka i łagodnego mleka kokosowego. Za bazę dania posłużyła zawsze-dobra cebula i czosnek, których aromat wydobyła niezastąpiona oliwa z oliwek. Na finiszu szczypta słodkiej, czerwonej papryki i gałki muszkatołowej. Krem podajemy w parze z dobrze wypieczonym chlebem lub czosnkową bagietką.











Składniki:
  • ok. 0,5 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 jabłko obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 400 ml - jedna puszka - mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Do podania chleb, pestki dyni lub płatki migdałów, czerwona papryka.


Cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, gdy zeszkli się dodajemy czosnek. Do średniej wielkości garnka wrzucamy dynię, jabłko, cebulę i zalewamy bulionem oraz mlekiem kokosowym. Wszystko gotujemy ok. 20 min, a następnie miksujemy i dusimy pod przykryciem kolejne 20 min.. Jeśli nie posiadacie blendera, to po pierwszym etapie można użyć tłuczka do ziemniaków. Dynia jest już wtedy na tyle miękka, że cała operacja nie powinna sprawiać trudności. Na końcu dodajemy gałkę, pieprz i słodką paprykę i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy jak napisano powyżej.



2 comments:

  1. mmmm świetny duet! ;) jabłka i dynia królują w naszych kuchniach.. uwielbiam!

    ReplyDelete
  2. Wszystko fajnie, tylko po co do zupy wsypane są pestki dyni w łuskach? Trzeba użyć łuskanych i kropka.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...