Jak samemu ozdobić tort? Nic prostszego. Potrzebne będą barwniki spożywcze - podstawowy zestaw to trzy kolory: czerwony, żółty i niebieski. Można z łatwością kupić je na allegro. Słoiczek 5 g kosztuje niecałe 2 zł, a ma wystarczyć na 50 kg ciasta. Polecam wam barwniki w proszku, bo nie rozrzedzają masy i dają bardzo intensywne kolory. Możemy dodawać je do ciast, kremów i innych mas cukierniczych.
Do tego przydałaby się jakaś forma do wykrajania wzorów. Ja użyłam foremki w kształcie motylka. Do kwiatów wystarczy podstawka pod jajko. Na końcu przeciągamy nasze ozdoby białkiem i nadajemy im ładny połysk.
Jak przyczepić je do tortu? W przypadku, gdy ciasto pokryte jest kremem - zwyczajnie wciskamy w niego ozdoby i to powinno wystarczyć. Jeżeli całe ciasto pokrywamy masą lukrową, to do przyklejenia ozdób najlepiej użyć lukru królewskiego lub zwykłego lukru.
To naprawdę proste : )
Przepis na lukier cukierniczy znajdziecie tu: Lukier cukierniczy,
Motylki:
Do wykonania motylków i kwiatów, które widzicie na zdjęciach użyłam masy z połowy proporcji podanych w oryginalnym przepisie. Po wyrobieniu lukru, podzieliłam go na kilka części i zabarwiłam je na różne kolory, wsypując szczyptę danego barwnika i wyrabiając ponownie masę. Jeżeli za bardzo klei się do rąk podsypcie odrobiną cukru pudru. Kiedy jest gotowa - należy posypać blat cukrem pudrem i rozwałkować na nim masę na grubość od 1 do 2-3 mm. Przed wykrajaniem upewnijcie się, że masa nie przywarła - bo inaczej z ozdób nici. Jeśli przywarła wsuńcie nóż między lukier i blat, delikatnie oddzielając jedno od drugiego. Jeśli zdecydujecie się na motylki - wykrójcie je swoją formą, a następnie ułóżcie delikatnie na suszarce do naczyń lub kratce z piekarnika wciskając je - jak na obrazku - między kratki. Musicie być bardzo ostrożni, bo w tym momencie ozdoby lubią się łamać- zegnijcie je tylko odrobinę i odstawcie do wyschnięcia.
Po stwardnieniu posmarujcie pędzelkiem umoczonym w białku. I ponownie zostawcie na kilka godzin. Możecie przechowywać je ok. tygodnia czasu.
Kwiaty:
Z rozwałkowanej masy lukrowej wykrójcie koła, używając podstawki pod jajka lub kieliszka. Z innego koloru lukru uformujcie podłużny wałek o długości ok. 3 cm. Nawijajcie na niego po jednym płatku zaczynając od postawy. Jeżeli nie lepi się, zwilżcie go palcem i posypcie odrobinę cukrem pudrem. Powinno pomóc. Uformowane kwiaty odstawiamy do wyschnięcia, a następnie smarujemy białkiem.
Powodzenia!
UWAGA! NIE PRZECHOWYWAĆ OZDÓB Z MASY LUKROWEJ W LODÓWCE. TORT PRZYSTRAJAĆ NA PÓŁ GODZINY PRZED PODANIEM.
Do tego przydałaby się jakaś forma do wykrajania wzorów. Ja użyłam foremki w kształcie motylka. Do kwiatów wystarczy podstawka pod jajko. Na końcu przeciągamy nasze ozdoby białkiem i nadajemy im ładny połysk.
Jak przyczepić je do tortu? W przypadku, gdy ciasto pokryte jest kremem - zwyczajnie wciskamy w niego ozdoby i to powinno wystarczyć. Jeżeli całe ciasto pokrywamy masą lukrową, to do przyklejenia ozdób najlepiej użyć lukru królewskiego lub zwykłego lukru.
To naprawdę proste : )
Przepis na lukier cukierniczy znajdziecie tu: Lukier cukierniczy,
Motylki:
Do wykonania motylków i kwiatów, które widzicie na zdjęciach użyłam masy z połowy proporcji podanych w oryginalnym przepisie. Po wyrobieniu lukru, podzieliłam go na kilka części i zabarwiłam je na różne kolory, wsypując szczyptę danego barwnika i wyrabiając ponownie masę. Jeżeli za bardzo klei się do rąk podsypcie odrobiną cukru pudru. Kiedy jest gotowa - należy posypać blat cukrem pudrem i rozwałkować na nim masę na grubość od 1 do 2-3 mm. Przed wykrajaniem upewnijcie się, że masa nie przywarła - bo inaczej z ozdób nici. Jeśli przywarła wsuńcie nóż między lukier i blat, delikatnie oddzielając jedno od drugiego. Jeśli zdecydujecie się na motylki - wykrójcie je swoją formą, a następnie ułóżcie delikatnie na suszarce do naczyń lub kratce z piekarnika wciskając je - jak na obrazku - między kratki. Musicie być bardzo ostrożni, bo w tym momencie ozdoby lubią się łamać- zegnijcie je tylko odrobinę i odstawcie do wyschnięcia.
Po stwardnieniu posmarujcie pędzelkiem umoczonym w białku. I ponownie zostawcie na kilka godzin. Możecie przechowywać je ok. tygodnia czasu.
Kwiaty:
Z rozwałkowanej masy lukrowej wykrójcie koła, używając podstawki pod jajka lub kieliszka. Z innego koloru lukru uformujcie podłużny wałek o długości ok. 3 cm. Nawijajcie na niego po jednym płatku zaczynając od postawy. Jeżeli nie lepi się, zwilżcie go palcem i posypcie odrobinę cukrem pudrem. Powinno pomóc. Uformowane kwiaty odstawiamy do wyschnięcia, a następnie smarujemy białkiem.
Powodzenia!
UWAGA! NIE PRZECHOWYWAĆ OZDÓB Z MASY LUKROWEJ W LODÓWCE. TORT PRZYSTRAJAĆ NA PÓŁ GODZINY PRZED PODANIEM.
Bardzo przydatny post. Pozdrawiam
ReplyDeleteTort będzie oj muszę powiedzieć Adamowi :D
ReplyDelete