Thursday, August 16, 2012

Biała kapusta z kokosową wkładką

Biała kapusta wydaje mi się bardzo polska. Dlatego połączenie z mlekiem kokosowym nie jest takie oczywiste. Łagodny smak kapusty idealnie komponuje się z mało wyrazistym, rozpływającym się w ustach smakiem kokosa. Wszystko doprawione szczyptą lubczyku i pieprzu ziołowego. Cała zabawa dziecinnie prosta.
Taka kapusta jest idealna jako dodatek do dań głównych.

Składniki:
  • 1/4 główki średniej białej kapusty
  • 1/2 puszki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz
  • woda
  • 1 łyżka masła

Kapustę myjemy i szatkujemy drobno. Wkładamy ją na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż będzie prawie miękka - ok. 25 min. Jeśli trzeba dusimy warzywo bez przykrywki aż do momentu, gdy woda nie wyparuje. Następnie dodajemy mleko kokosowe, lubczyk i pieprz. Dusimy kolejne 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka rozpuszczamy łyżkę masła.
Podajemy lekko przestudzone jako dodatek do dania głównego.

1 comment:

  1. kapusta i kokos? ciekawe i odwazne polaczenie! chetnie bym sprobowala :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...