Monday, November 12, 2012

Bezmączne kotlety z kaszy gryczanej z azjatycką sałatką z pomarańczami i sezamem

Na bezmączne kotlety z kaszy gryczanej natknęłam się ostatnio przypadkiem na jednym z blogów. Stanowią bardzo ciekawą alternatywę dla naszego tradycyjnego wyobrażenia o tym jak kasza powinna być podana. Do masy dodałam parę przypraw, które nadały jej bardziej indywidualnego smaku.

Zazwyczaj bardzo niewiele wiemy o kaszy, która przecież stanowiła kiedyś podstawę naszej tradycyjnej kuchni. Każdy chłop, który wracał z pola, ba! nawet szlachcic zajadał się kaszą okraszoną cebulą lub boczkiem. Podawało się ją jako potrawę rozgrzewającą, a wywar stosowano jako lek zapobiegający biegunce.

W rzeczywistości kasza gryczana pochodzi z Indii i pośród innych tego typu produktów powszechnie używanych w kuchni polskiej ma najwięcej do zaoferowania. Składają się na nią białka, które pomagają wytwarzać hormon szczęścia - serotoninę i hormonu snu - melatoninę. Oficjalnie nadano jej tytuł najzdrowszej z kasz.

Może warto wrócić do korzeni i odkryć je na nowo?

Składniki na 4 kotlety:
  • 100 g rozgotowanej kaszy gryczanej
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 jajka
  • odrobina oliwy



Rozgotowaną kaszę pozostawiamy do ostudzenia - to ważne, inaczej będzie się gorzej kleić. Możemy ją ugotować do dwóch dni wcześniej. Dodajemy przyprawy, jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy naszą masę, formując z niej płaskie kotlety. Smażymy ok. 3 min z obu stron. Kotlety są dobre do spożycia przez ok. 3 - 4 dni.

Podajemy z dowolnym sosem lub Azjatycką sałatką z kiełków fasoli mung, pomarańczy i miodowych sezamków





*inspiracje do przepisu pochodzi ze strony Moje dietetyczne fanaberie

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...