Wednesday, November 14, 2012

Lekka frittata z brokułami

Frittata to rodzaj zapiekanki, której podstawą są jajka. Robi się ją naprawdę prosto, a wybór składników jest dowolny.

Składniki na formę o średnicy 20 cm (dla 2 osób)

  • 4 duże jajka
  • 2 duże ziemniaki - obrane i pokrojone w słupki lub plasterki
  • 4 małe różyczki brokuła
  • 2 pieczarki pokrojone w plasterki
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 duży, zmiażdżony lub starty ząbek czosnku


 Ziemniaki i brokuły podgotowujemy, aż będą prawie miękkie. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno ziemniaki, brokuły i pieczarki. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich przyprawy. Kiedy wszystko jest dokładnie wymieszanie zalewamy naszą zapiekankę. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200 C, w trakcie pieczenia musimy sprawdzać jak się mają jajka - kiedy wierzch się zapiecze frittata jest gotowa. 10 min przed końcem możemy włączyć termoobieg - to na pewno przyspieszy pieczenie.


4 comments:

  1. Lubię frittaty. :) Z brokułem jeszcze nie jadlam!

    ReplyDelete
  2. super szybki i prosty pomysł. Wygląda jak pizza, a nie trzeba bawić się w robienie ciasta. na pewno skorzystam:)

    ReplyDelete
  3. Wspaniałe danie!
    Kolorowe i urozmaicone.
    Frittata jest tak uniwersalna,że pasuje do każdej pory dnia.
    Pozdrowienia!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...