Frittata to rodzaj zapiekanki, której podstawą są jajka. Robi się ją naprawdę prosto, a wybór składników jest dowolny.
Składniki na formę o średnicy 20 cm (dla 2 osób)
Ziemniaki i brokuły podgotowujemy, aż będą prawie miękkie. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno ziemniaki, brokuły i pieczarki. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich przyprawy. Kiedy wszystko jest dokładnie wymieszanie zalewamy naszą zapiekankę. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200 C, w trakcie pieczenia musimy sprawdzać jak się mają jajka - kiedy wierzch się zapiecze frittata jest gotowa. 10 min przed końcem możemy włączyć termoobieg - to na pewno przyspieszy pieczenie.
Składniki na formę o średnicy 20 cm (dla 2 osób)
- 4 duże jajka
- 2 duże ziemniaki - obrane i pokrojone w słupki lub plasterki
- 4 małe różyczki brokuła
- 2 pieczarki pokrojone w plasterki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
- sól, pieprz
- 1 duży, zmiażdżony lub starty ząbek czosnku
Ziemniaki i brokuły podgotowujemy, aż będą prawie miękkie. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno ziemniaki, brokuły i pieczarki. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich przyprawy. Kiedy wszystko jest dokładnie wymieszanie zalewamy naszą zapiekankę. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200 C, w trakcie pieczenia musimy sprawdzać jak się mają jajka - kiedy wierzch się zapiecze frittata jest gotowa. 10 min przed końcem możemy włączyć termoobieg - to na pewno przyspieszy pieczenie.
Lubię frittaty. :) Z brokułem jeszcze nie jadlam!
ReplyDeletesuper szybki i prosty pomysł. Wygląda jak pizza, a nie trzeba bawić się w robienie ciasta. na pewno skorzystam:)
ReplyDeleteo tak, 30 min i obiad na stole :)
DeleteWspaniałe danie!
ReplyDeleteKolorowe i urozmaicone.
Frittata jest tak uniwersalna,że pasuje do każdej pory dnia.
Pozdrowienia!