Zdrowe, owsiane ciasteczka są niezwykle łatwe w przygotowaniu i wbrew pozorom tanie. Ich bazą są oczywiście płatki owsiane i mąka, do tego możemy dorzucić wszystko na co tylko mamy ochotę. Orzechy, rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczy czy cytryny? Droga wolna : ) My dodaliśmy dodatkowo garść chrupiących pałeczek z błonnikiem - zdrowia nigdy mało.
Ponieważ nie używamy ostatnio cukru, nasze ciasteczka posłodziliśmy miodem lipowym - po stokroć słodkim! Potem jedne miodowe usta mogą całować tylko inne miodowe usta.
Składniki na ok. 25 szt.
- 1 jajko
- 1/4 szkl. krowiego mleka lub mleka sojowego
- ok. 150 g roztopionego masła lub margaryny
- ok. 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl. płatków owsianych
- 3 łyżki miodu lipowego lub innego dowolnego (wtedy musicie sami zdecydować czy ciastka są wystarczająco słodkie)
- skórka starta z jednej, umytej pomarańczy
- garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
- garść pokruszonych błonnikowych patyczków
wyglądają pięknie
ReplyDeleteA tak przy okazji zapraszam do mojego konkursu śniadaniowego - trwa do końca listopada na http://nietylkopasta.pl
podobają mi się takie ciasteczka i miodowe pocałunki :)
ReplyDeletemnie bardziej pocałunki niż ciasteczka : )
DeleteMuszę się w końcu wziąć za te owsiane. Bo co widzę przepis to lepszy.
ReplyDeleteowsiane są zdecydowanie ulubione
ReplyDeletePrzepis brzmi obiecująco:)
ReplyDelete