Kolejna pyszna, zdrowa sałatka. Tym razem z pieczoną marchewką, pietruszką i kalafiorem. Na dokładkę zielony szpinak, pestki dyni i odrobina miodu.
Składniki:
Warzywa umieścić w foliowej torebce, dodać do nich oliwę, sos sojowy, pietruszkę, tymianek, czubrzycę i paprykę. Zawiązać foliówkę i potrząsając nią wszystko dobrze wymieszać. Tak doprawione warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w temp. 220 C, przekręcając je przynajmniej dwukrotnie. Po 20 minutach dodajemy pokrojony w kostkę chleb i pestki dyni i pieczemy jeszcze 5 min, aż wszystko będzie miękkie. Następnie wykładamy warzywka na świeży szpinak i polewamy dressingiem. Od razu podajemy.
Składniki:
- 75 g świeżego szpinaku (1/2 opakowania)
- 2 średnie marchewki obrane i pokrojone w długie słupki
- 2 średnie korzenie pietruszki obrane i pokrojone w długie słupki
- ok. 5 różyczek kalafiora, podzielone na mniejsze kawałki
- 2 kromki czerstwego chleba (u mnie razowy)
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka zielonej czubrzycy
- ostra papryka (opcjonalnie)
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
Warzywa umieścić w foliowej torebce, dodać do nich oliwę, sos sojowy, pietruszkę, tymianek, czubrzycę i paprykę. Zawiązać foliówkę i potrząsając nią wszystko dobrze wymieszać. Tak doprawione warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w temp. 220 C, przekręcając je przynajmniej dwukrotnie. Po 20 minutach dodajemy pokrojony w kostkę chleb i pestki dyni i pieczemy jeszcze 5 min, aż wszystko będzie miękkie. Następnie wykładamy warzywka na świeży szpinak i polewamy dressingiem. Od razu podajemy.
jest świetna
ReplyDeletei do tego zdrowa : )
Delete