Tuesday, November 20, 2012

Zdrowa sałatka ze szpinakiem, pieczoną marchewką, pietruszką i kalafiorem.

Kolejna pyszna, zdrowa sałatka. Tym razem z pieczoną marchewką, pietruszką i kalafiorem. Na dokładkę zielony szpinak, pestki dyni i odrobina miodu.

Składniki:
  • 75 g świeżego szpinaku (1/2 opakowania)
  • 2 średnie marchewki obrane i pokrojone w długie słupki
  • 2 średnie korzenie pietruszki obrane i pokrojone w długie słupki
  • ok. 5 różyczek kalafiora, podzielone na mniejsze kawałki
  • 2 kromki czerstwego chleba (u mnie razowy)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka zielonej czubrzycy
  • ostra papryka (opcjonalnie)
Dressing:
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

Warzywa umieścić w foliowej torebce, dodać do nich oliwę, sos sojowy, pietruszkę, tymianek, czubrzycę i paprykę. Zawiązać foliówkę i potrząsając nią wszystko dobrze wymieszać. Tak doprawione warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w temp. 220 C, przekręcając je przynajmniej dwukrotnie. Po 20 minutach dodajemy pokrojony w kostkę chleb i pestki dyni i pieczemy jeszcze 5 min, aż wszystko będzie miękkie. Następnie wykładamy warzywka na świeży szpinak i polewamy dressingiem. Od razu podajemy.


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...