Wednesday, December 26, 2012

Pasztet z czerwonej fasoli

Od dziś na dole strony znajdziecie tablicę warzyw i owoców sezonowych. Eksplorujcie z nami polskie produkty, które świetnie czują się zarówno w rodzimych jak i międzynarodowych połączeniach. Postaramy się dostarczyć wam inspiracji kulinarnych i podpowiedzieć, jak dobrze nam znanym warzywom i owocom nadać nowego charakteru.

Dziś pasztet z czerwonej fasoli, urozmaicony duszoną cebulką, słodką papryką i pokaźną dawką cubrzycy. Mnie kojarzy się z kuchnią meksykańską, T. - indyjską (?) :)

Na pewno smaczny i idealny na kanapki.








Nasze sezonowe bohaterki to:





Co potrzeba?
  •  2 puszki czerwonej fasoli (możecie użyć surowej, namoczyć ją przez noc, a na drugi dzień rozgotować)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżka cubrzycy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy

Co dalej?
1. Fasolę miksujemy na gładką masę - możecie użyć do tego blendera, maszynki do mięsa lub zwykłego tłuczka do ziemniaków.

2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na oliwie. Kiedy jest już zrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok. 7-8 min. Całość dodajemy do zmiksowanej fasoli. Wbijamy jajka, wciskamy czosnek, doprawiamy cubrzycą i sosem sojowym.

3.Wszystko dokładnie łączymy i przekładamy do małej, prostokątnej foremki (moja ma 10x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pasztet pieczemy ok. 1h w temp. 180-190 C. Z foremki wyciągamy go, kiedy jest już ostygnięty.




2 comments:

  1. I mi się ten pomysł bardzo podoba. Mam aż za dużo fasoli czerwonej, zakupionej na wyprzedaży w eko sklepie, w koncu ją spożytkuje smacznie i zdrowo. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...