Sunday, January 13, 2013

Barszcz ukraiński bez mięsa


Barszcz ukraiński w naszym wydaniu!




Co potrzebujesz?

2 - 2 1/2 l bulionu warzywnego
3 średnie buraki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek białej kapusty
garść białej fasoli namoczonej przez noc
1 duża cebula
1 duży ziemniak
sok z połowy cytryny

do smaku:
parę ziarenek ziela angielskiego
parę ziarenek pieprzu czarnego
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki kopru włoskiego/fenkułu (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku w całości
pietruszka do podania


Co teraz?
1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w słupki lub inny dowolny kształt (oczywiście oprócz fasoli).

2. Wrzucić wszystko do garnka, zalać bulionem, dodać czosnek, zielę angielskie, pieprz, liście laurowe, koper włoski i gotować pod przykryciem ok. 40 min.

3. Pod koniec gotowania doprawić cytryną, pieprzem ziołowym, czarnuszką i majerankiem. Podawać posypane pietruszką!


English: Ukrainian Borsch

It differs from polish borsch  in richness of various vegetables and tastes! Must try for sure! It so easy and unexpensive to make. In Poland we say that sth is cheap as a borsch! Of course originally there is a meat but today we prepared it in a veg-style way!

What do you need?

2 - 2 1/2 l. vegetable stock
3 medium beets
2 carrots
1 parsley
a piece of celery
a piece of white cabbage
a handful of white beans soaked overnight
1 large onion
1 large potato
juice of half a lemon

to taste:
a few grains of allspice
a few grains of black pepper
3 bay leaves
1/2 teaspoon herb pepper
1 teaspoon marjoram
1/4 teaspoon fennel (optional)
1/4 teaspoon fennel flower (optional)
3 cloves of garlic, whole
parsley to serve

Now what?

1. Peel the vegetables, wash them and cut into bars or any other shape (apart from beans).

2. Put everything in the pot, pour broth, add the garlic, allspice, pepper, bay leaves, fennel and cook about 40 minutes, covered.

3. At the end of cooking, season with lemon juice,herb pepper, black cumin and marjoram. Serve sprinkled with parsley!






2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...