Sunday, January 13, 2013

Chińszczyzna z warzywami i pomarańczą w 30 minut



Rozpoczynam dziś projekt Obiad w 30 minut. Wszyscy mamy różne zajęcia w ciągu dnia, które sprawiają, że na gotowanie pozostaje niewiele czasu. To jednak nie oznacza, że mamy kiepsko się odżywiać - odmrażanymi pizzami czy zupkami typu zalej mnie i giń. Pierwsze co przychodzi mi do głowy, gdy myślę szybki obiad to...chińszczyzna. Podczas gotowania ryżu jesteście w stanie przygotować sos - mam tu na myśli wersję bez mięsa, bo jednak przyrządzenie go zajmuje ok. 10 min dłużej. Tak więc dbajcie o siebie i nie dajcie się temu powszechnemu pędowi nie wiadomo za czym i nie wiadomo gdzie.
***************************************************************************

English: Quick veg chinese food with orange.

 Today I begin the project dinner in 30 minutes. We all have different activities during the day, so sometimes there is not enough time for cooking. This, however, does not mean that we have to eat bad staff - frozen pizzas and instant soups. The first thing that comes to my mind when I think about quick dinner is ... chinese food. While cooking rice, you can prepare the sauce - I mean the version without meat, because with it, it takes about 10 minutes longer. 








Co potrzebujesz na 3 duże porcje?
1 1/2 kubka ryżu
3 szkl zimnej wody
4 garści mieszanki chińskich warzyw - ok. 1 szkl
1/2 pomarańczy, obrana ze skóry i pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy
sól

sos:
1 szkl bulionu
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/4 łyżeczki płatków chilli lub innej, ostrej papryki (ja używam tureckiej aci biber)
1/5 szkl ciemnego sosu sojowego
1/5 szkl cukru (słodźcie do smaku - każdy lubi inaczej)
1 łyżeczka przyprawy z tego przepisu, możecie ją zastąpić przyprawą pięciu smaków i przyprawą do kuchni chińskiej. Skład jest bardzo podobny
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1/5 zimnej wody


Co teraz?
1. Do garnka o grubym dnie wsypać ryż, zalać go wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Posolić, gdy woda się zagotuje.Gotować go, aż będzie miękki. Ryż do chińskich dań powinien być posklejany, żeby dało się go nabierać pałeczkami.  Żeby przyrządzić lepiący się ryż należy wygotować wodę do końca. O tym jak przyrządzić ryż sypki już niedługo.

2.  W czasie kiedy ryż się gotuje, dobrze rozgrzać patelnię. Wlać oliwę i wrzucić warzywa, posolić. Zesmażyć je, mieszając od czasu do czasu. 3 min przed końcem dodać pomarańczę.

3. Warzywa przełożyć na oddzielny półmisek. Na tą samą patelnię wlać bulion, dodać zmiażdżony czosnek, chilli, przyprawę, sos sojowy i zagotować na wolnym ogniu. Wsypać cukier, ciągle mieszając, żeby się nie skarmelizował. Dolać roztwór mąki z wodą i gotować aż osiągniemy pożądaną gęstość -mieszać przy tym.

4. Wrzucić warzywa, pogotować chwilę. Podawać z ryżem, ewentualnie posypane pietruszką.


What do you need for 3 large servings? 

1 1/2 cup of rice 
3 cup cold water 
4 handfuls of the mixture of Chinese vegetables - about 1 cup
 1/2 orange, peeled and diced 
2 tablespoons olive oil
  salt 

Sauce:1 cup broth

 2 cloves of garlic, crushed 
1/4 tsp chilli flakes or another hot pepper (I use Turkish aci biber) 
1/5 cup dark soy sauce 
1/5 cup of sugar (sweet to taste - everyone likes different) 
1 teaspoon of chinese cusine spice
1 tablespoon cornstarch dissolved in 1/5 of cold water


Now what? 

1. Put rice in a thick bottom pan,cover with water and simmer, covered. Season with salt when the water is boling .Cook it until it is soft. Rice to Chinese dishes should be glued to make it possible to take it with chopsticks. To cook sticky rice boil the water to the end. 

2.While the rice is being cooked, heat the pan well. Pour the olive oil and toss vegetables, season with salt. Fry them until soft, stirring from time to time. 3 minutes before the end add orange. 

3. Put vegetables into a separate bowl. In the same pan add the broth, add the crushed garlic, chilli, soy sauce and cook over a low heat. Add sugar, stirring constantly so as it would not carmelize. Add the flour and water solution and cook until you achieve the desired density. 

4. Toss vegetables, boil briefly. Serve with rice, sprinkled with parsley.


2 comments:

  1. Wygląda prze apetycznie, aż nie chce się wierzyć, że w 30 minut można wyczarować coś tak pięknego. :-) Bardzo fajny przepis, choć myślę czy da się odcukrzyc. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. możesz użyć np ksylitolu :) jest świetnym zamiennikiem

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...