Wednesday, January 16, 2013

Hummus z papryki i białej fasoli



Z serii planujemy śniadanie lub imprezę pyszna pasta hummusopodobna z białej fasoli, aromatycznej, pieczonej papryki, wyrazistego czosnku i orzeźwiającej natki pietruszki. Idealna na zimę, kiedy ceny warzyw lokują się na horrendalnie wysokim poziomie. Ma jedwabistą konsystencję i przyjemny delikatnopaprykowy smak. Przy tym przyrządza się ją naprawdę prosto!

*****************************************************************************
English: Hummus-like-white bean dip
Delicious hummus-like-dip with white beans, aromatic, roasted bell pepper, garlic and refreshing green parsley. Perfect for the winter, when prices of vegetables are super-high. It has a silky texture and pleasant paprika taste. At the same time it is really easy to prepare!



 



Czego potrzebujesz?

1 szkl białej fasoli, namoczona przez noc
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki, poszatkowany
4 łyżki oliwy
6 łyżek wody
sól

Co teraz?
1.  Ugotuj namoczoną przez noc fasolę.
2. Paprykę umyj i wstaw do rozgrzanego do 200 C piekarnika. Wyjmij kiedy skórka będzie czarna a warzywo miękki - ok. 25 min.
3. Włóż paprykę do foliowego woreczka i zamknij na 1 min. Po tym czasie wyjmij i zdejmij skórkę, usuń gniazdo nasienne. (Dzięki siatce skórka łatwiej odejdzie)
4. Zmiksuj na gładką masę ugotowaną fasolę, paprykę, zmiażdżony czosnek, natkę pietruszki, oliwę, wodę i sól.
5. Pasta najlepsza jest na drugi dzień.






What do you need?

1 cup white beans, soaked overnight 

1 red bell pepper
4 cloves of garlic
1 bunch parsley, chopped
4 tablespoons of olive oil
6 tablespoons water
salt

Now what?

1. Cook the beans soaked overnight.

2. Wash the peppers and put into a preheated to 400 degrees oven. Take it out when the skin is black and vegetable soft - about 25 minutes.

3. Put the peppers in the foil pouch and close for 1 min. After this time,take it out, remove the skin and the seed slot.

4. Blend together cooked beans, pepper, crushed garlic, parsley, olive oil, water and salt
until smooth

5. Hummus-like-dip is the best on the second day.






4 comments:

  1. z chlebkiem taka pasta musi być pyszna :) super pomysł :)

    ReplyDelete
  2. Świetny pomsył! to może być bardzo dobra alternatywa dla wszelkiego rodzaju smarowideł ze sklepu, w ktorych nigdy nie wiadomo co jest... :)

    ReplyDelete
  3. Fajne, uwielbiam takie cudenka

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...