Thursday, January 31, 2013

Nietuzinkowa zupa z buraka z rzodkiewkową "śmietaną"


Lubicie buraczki? W tej zupie występują w niezwykle ciekawym połączeniu z jabłkiem, ziemniakiem i..."śmietaną" ze świeżej rzodkiewki. Do tego cienkie plasterki buraka podsmażone na maśle i chrupiące grzanki. Idealna zupa na te chłodne, deszczowe dni. 
Rzodkiewkowa "śmietana" to dla mnie zupełna nowość - na pewno nie zjadłabym jej samej ale jako dodatek do dań sprawdza się idealnie, nadając im ciekawych tonów smakowych. Jabłko i burak współgrają ze sobą wyśmienicie, a ziemniak nadaje wszystkiemu jedwabistej konsystencji. Całość wykańczamy rozgrzewającą papryką chilli i czarnym pieprzem. Niech żyją polskie warzywa! Więcej o samym buraku pisałam tutaj.
*******************************************************************************
Do you like beets? In this soup they apper in a very interesting combination with apple, potato and .. "cream" of fresh radishes. For the garnish we have thin, beet slices fried in butter and crunchy croutons. The perfect soup for those cold, rainy days.
Radish "cream" is something completely new for me - it works well as an addition, giving the dish very interesting taste. Apple and beetroot work together perfectly, and the potato gives everything silky consistency. At the end you feel warming chilli and black pepper. Long live the Polish vegetables!
I wrote more about the beet itself here.






Nietuzinkowa zupa z buraka z rzodkiewkową "śmietaną"
czas przygotowania: ok. 50 min

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1 duży burak, umyty, obrany i pokrojony + 4 plasterki do ozdobienia
1 duży ziemniak, obrany i pokrojony
1 duże jabłko, obrane i pokrojone
1 duża (wielka wręcz) cebula, pokrojona w kostkę
1 pęczek zielonej rzodkiewki
750 ml bulionu warzywnego
pieprz, ostra papryka
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła

Co teraz?
1. Podsmaż cebulę na złoto na oliwie.
2. Warzywa zalej bulionem, dodaj cebulę i gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut.
3. W międzyczasie zmiksuj rzodkiewki na gładką masę - ok. 5 minut
4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim plasterki buraka. Z każdej strony ok. 2 minut.
5. Kiedy warzywa są miękkie zmiksuj zupę na gładką masę. Podawaj ją posypaną pieprzem i ostrą papryką z paroma łyżkami rzodkiewkowej "śmietany", plastrami buraka i grzankami.


Apple-beet soup with horseradish "cream"
preparation time: 50 minutes

What do you need for 2 servings?
1 large beetroot, washed, peeled and chopped  + 4
slices to decorate
1 large potato, peeled and chopped
1 large apple, peeled and chopped
1 large onion, diced
1 bunch of  horseradish,
750 ml vegetable stock
pepper, hot pepper
1 teaspoon of olive oil
1 teaspoon of butter

Now what? 

1. Sauté onion in olive oil until gold.
2. Pour vegetable broth over vegetables, add onion and cook over medium heat for about 40 minutes.
3. In the meantime,
mix radish until smooth - about 5 minutes
4. 
Heat the butter in a skillet and sauté the beet slices on it - about 2 minutes each side.
5. When the vegetables are soft blend the soup until smooth. Serve it with a few tablespoons of horseradish "cream", beet slices and croutons. Sprinkle pepper and hot paprika over the top of the soup. :)



5 comments:

  1. rzeczywiście, nietuzinkowa.
    intrygująca.

    ReplyDelete
  2. Pokochałabym tą zupę, wygląda świetnie!

    ReplyDelete
  3. thank you for the translation! Beautiful soup! Can't wait to try!!!

    ReplyDelete
  4. Przepis brzmi świetnie, w dodatku jest bezkazeinowy, bezglutenowy i bezcukrowy - będę mogła przyrządzić kilku podopiecznym :-) Ale głupie pytanie: co to jest zielona rzodkiewka? W sensie taka zwykła?

    ReplyDelete
  5. sama się zastanowiłam :) chyba miało być świeża - tak to ta zwykła :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...