Thursday, January 10, 2013

Fatair - palestyńskie pierożki ze szpinakiem


T. serwuje dziś pyszne palestyńskie pierożki nadziane zielonym szpinakiem, aromatycznym czosnkiem i delikatną, słodką cebulką. Przepis banalnie prosty, zmieniony tak, by odpowiadał naszym gustom. Z braku czasu pominęliśmy etap czekania na wyrośnięcie ciasta i od razu przystąpiliśmy do nadziewania - wyszło rewelacyjnie. Mąka razowa nadaje ciastu chrupkości i kruchości.
T. lepił pierogi giganty ale wy możecie zrobić ich mniejszą wersję. :) Z poniższych proporcji otrzymaliśmy 5 wielkopierogów.



Czego potrzebujesz?

Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki razowej
1 łyżeczka drożdży
2/3 kubka (1/2 ciepłej wody i 1/2 mleka - u nas sojowe)
oliwa do smarowania
sól

Nadzienie:
1/2 paczki mrożonego szpinaku, odsączonego
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
sól
oliwa do smażenia

Co teraz?

1.  Drożdże wrzucić do wody i mleka na 10 min. W misce wymieszać mąki, dodać drożdże, sól i wyrobić na gładką masę. Ciasto posmarować oliwą, przykryć i odstawić na 30 min.

2. Z ciasta odrywać kulki, z których formować okrągłe placki.

3. Cebulę podsmażyć na oliwie. Kiedy jest złota, dodać szpinak, czosnek i gałkę muszkatołową. Ostudzić farsz i nakładać po parę łyżek na placki.

4.  Z ciasta formować pierogi, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pierogi posmarować lekko oliwą i piec w temp. 200 C ok. 20 - 25 minut, aż się zarumienią.




English: Fatair - palestinian spinach dumplings

Today T.  serves delicious, Palestinian dumplings stuffed  with green spinach, garlic and delicate, sweet onion. Very easy recipe, modified to suit our tastes. Due to lack of time we skipped the stage of leaving the dough to let it grow -  but still it was really great. Wholemeal flour makes the dough very crunchy.
T. made giant dumplings but you can make their smaller version. :) From the following proportions we made 5 giantodumplings.

 

What do you need?

dough:
2 cup flour
1/2 cup whole-wheat flour
1 teaspoon of yeast
2/3 cup (1/2 of warm water and 1/2 of milk - we used Soy milk)
oil for lubricating
salt

filling:
1/2 package frozen spinach, drained
3 cloves of garlic, crushed
1 teaspoon of nutmeg
2 medium onions, diced
salt
oil for frying


Now what?
1.
Throw yeast into the water and milk for 10 minutes. In a bowl, mix the flour, add the yeast, salt and knead until smooth. Spread the dough with olive oil, cover with cloth and let it stand for 30 minutes.
2. Tear off from the dough little round balls and form flat pie.
3.Fry the onions in olive oil. When it is golden, add the spinach, garlic and nutmeg. Cool the stuffing and put a couple of tablespoons on the pie.
4. Form dumplings from the pies, place on a baking tray lined with baking parchment paper

5.Spread dumplings with olive oil and bake at 400 degress for approximately 20 - 25 minutes, until golden brown.







3 comments:

  1. I just loved this recipe. Beautiful pictures and detailed recipe makes all your posts so special!
    http://cosmopolitancurrymania.blogspot.in/

    ReplyDelete
  2. I'm glad you like it! Hope you you will love it more when you taste it!

    ReplyDelete
  3. Wyglądają ciekawie :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...