Friday, January 18, 2013

Ziemniaki pieczone na złoto

Golden baked potatos/Ziemniaki pieczone na złoto
Pieczone ziemniaki zniewalają swoją złotą skórką do tego stopnia, że znikają z talerza w przeciągu 5 minut. Nasączone aromatem czosnku i świeżego koperku stanowią idealny dodatek do każdego dania. Dziś pokażemy wam jak przygotować je na dwa sposoby. Pierwszy sposób to czysta klasyka - czyli zapiekamy lekko podgotowane ziemniaki w wysokiej temperaturze. Podgotowanie zapobiegnie ich marszczeniu się i sprawi, że będą mięsiste i syte. Drugi sposób pozwoli wam uzyskać chrupiącą skorupkę, którą przecież wszyscy uwielbiamy! Co stanowi tajny składnik tej chrupkości? Przekonajcie się tutaj!
*********************************************************************************
Baked potatoes enslave with their golden skin. Soaked in aroma of garlic and fresh dill they disappear from the plate within 5 minutes. Today we will show you how to prepare them in two ways. The first way is pure classic - lightly cooked potatoes are baked at a high temperature. Precooking prevent the wrinkling and makes them meaty and filling. The second method allows you to get a crispy crust, which we all love! What is the secret ingredient that causes all the crunchiness? Get know here!




Ziemniaki pieczone na złoto:

Co potrzeba?
5 dużych ziemniaków, obrane i pokrojone w paski
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 pęczka koperku, poszatkowany
1 łyżka oliwy
sól

Co teraz?
1.  Podgotować ziemniaki przez ok 10 min i przełożyć do plastikowego pojemnika z przykrywką.
2. Dodać oliwę, czosnek, koperek, sól i zamknąć pojemnik. Potrząsać nim, aż wszystko się wymiesza.
3. Ziemniaki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 min w 220-230 stopniach. Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie spaliły.



English: Golden baked potatoes

What do you need?
5 large potatoes, peeled and cut into strips
2 cloves of garlic, crushed
1/2 bunch dill, chopped
1 tablespoon olive oil
salt

Now what?

1. Cook potatoes for about 10 minutes and put in a plastic container with a lid.

2. Add olive oil, garlic, dill, salt and close the container. Shake it until everything is mixed.
3. Put potatoes into a baking tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes at 220-230 C (aprox. 460F) degrees. Stir from time to time, so as not to burn them.





1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...