Friday, January 18, 2013

Ziemniaki z chrupiącą skorupką

Ziemniaki z chrupiącą skorupką/Crispy crust baked potatoes
Pieczone ziemniaki zniewalają swoją złotą skórką do tego stopnia, że znikają z talerza w przeciągu 5 minut. Nasączone aromatem czosnku i świeżego koperku stanowią idealny dodatek do każdego dania. Dziś pokażemy wam jak przygotować je na dwa sposoby. Pierwszy sposób to czysta klasyka - czyli zapiekamy lekko podgotowane ziemniaki w wysokiej temperaturze. Podgotowanie zapobiegnie ich marszczeniu się i sprawi, że będą mięsiste i syte. Drugi sposób pozwoli wam uzyskać chrupiącą skorupkę, którą przecież wszyscy uwielbiamy! Co stanowi tajny składnik tej chrupkości? Przekonajcie się tutaj!
*********************************************************************************
Baked potatoes enslave with their golden skin. Soaked in aroma of garlic and fresh dill they disappear from the plate within 5 minutes. Today we will show you how to prepare them in two ways. The first way is pure classic - lightly cooked potatoes are baked at a high temperature. Precooking prevent the wrinkling and makes them meaty and filling. The second method allows you to get a crispy crust, which we all love! What is the secret ingredient that causes all the crunchiness? Get know here!


Ziemniaki z chrupiącą skorupką:

Co potrzeba?
5 dużych ziemniaków, obrane i pokrojone
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 pęczka koperku, poszatkowany
1 łyżka oliwy
4 łyżki kaszy manny lub semoliny
sól

Co teraz?
1.  Podgotować ziemniaki przez ok 10 min i przełożyć do plastikowego pojemnika z przykrywką.
2. Dodać oliwę, czosnek, koperek, sól, kaszę i zamknąć pojemnik. Potrząsać nim, aż wszystko się wymiesza.
3. Ziemniaki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 min w 220-230 stopniach. Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie spaliły.



English: Crispy crust baked potatoes

What do you need?
5 large potatoes, peeled and cut into strips
2 cloves of garlic, crushed
1/2 bunch dill, chopped
1 tablespoon olive oil
4 tablespoons semolina or cream of wheat

salt
 
Now what?

1. Cook potatoes for about 10 minutes and put in a plastic container with a lid.

2. Add olive oil, garlic, dill, salt, semolina and close the container. Shake it until everything is mixed.
3. Put potatoes into a baking tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes at 220-230 C (aprox. 460F) degrees. Stir from time to time, so as not to burn them.


7 comments:

  1. Jestem "ziemniaczarą"! To coś dla mnie!!

    ReplyDelete
  2. Pychota! Biore w ciemno caly talerzyk :)

    ReplyDelete
  3. They look so crispy and perfect--delicious! Potatoes are always a favorite of mine. :)

    ReplyDelete
  4. czego chcieć więcej :]

    ReplyDelete
  5. lovely pictures and recipes. I am going to try this potato recipe.

    ReplyDelete
  6. Can you please tell me what is semolina or cream of wheat and if you don't have it can it be left out of the recipe or substituted with something else?
    I have heard of semolina but way back when my mum used to cook it as a pudding.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semolina is a kind of coarse from durum wheat and of course you can prepare also pudding from it. So I guess the one you're writting about is the good one :)Here is and article on wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Semolina
      Best!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...