Monday, February 4, 2013

Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika


Jaka imprezowa przekąska oscyluje w ramach zdrowej kuchni? Może np. pieczone krążki cebulowe w panierce z pełnoziarnistej bułki? Na ten przepis natknęłam się tutaj i postanowiłam wykorzystać w zmienionej wersji.
***************************************************************************
Crispy whole-wheat onion rings
Which party snack can still be tasty and healthy? Maybe, for example baked onion rings in batter of whole-wheat bread?  I came up for this recipe here.






Chrupiące krążki cebulowe
czas przygotowania: 1 h

Czego potrzebujesz?
5 cebul, obrane i pokrojone w krążki
4 jajka 
ok. 2-3 szkl tartej bułki pełnoziarnistej (ja suszę pełnoziarniste bułki a potem kruszę je palcami lub ścieram na tarce)
1 łyżeczka słodkie papryki
1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej
suszone zioła lub świeże zioła

Co teraz?
1. Wrzuć do plastikowej torby krążki cebuli, mąkę pełnoziarnistą, słodką paprykę i sól. Zawiąż torbę i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Do jednej miski wbij jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.
3. Obtoczone w mące krążki maczaj w jajku, następnie w bułce tartej i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ziołami.
4. Piecz 20-25 min w temp. 200 C, mieszając od czasu do czasu. 



Crispy whole-wheat onion rings
preparation time: 1 hour

What do you need?
5 onions, peeled and sliced ​​into rings
4 eggs
2-3 cup whole-wheat breadcrumbs ( I drought
wholemeal bread and then crumble it with my fingers or simply grate them)
1 teaspoon sweet paprika
1/4 cup whole-wheat flour
dried herbs or fresh herbs

Now what? 

1. Put onion, whole grain flour, sweet paprika and salt in a plastic bag . Tie the bag and mix everything thoroughly.
2. Put the eggs in one bowl, and bread crumbs in the other.
3. Dip rings dipped in flour in egg, then in bread crumbs and put on a baking tray lined with baking parchment paper. Sprinkle with herbs.
4. Bake 20-25 minutes at 200 C (400F), stirring from time to time.




12 comments:

  1. O rany, rewelacja. Uwielbiam krążki cebulowe, ale ograniczam się z przygotowaniem i jedzeniem ich bo w tradycyjnej formie jest to kaloryczna bomba. Tutaj jest szansa na dużo lżejszą przekąskę, muszę koniecznie wypróbować.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tutaj ta przekąska jest nawet zdrowa :)

      Delete
  2. Genialne :) Do tej pory smażyłam :)

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam onion rings! W wersji pełnoziarnistej nie próbowałam, ale podoba mi sie to bardzo. Pysznie i zdrowo, mniaaaam :D

    pysznie jest i na całym blogu, więc zostaje i dołączam do zacnego grona obserwatorów :)

    pozdrawiam i zapraszam do siebie

    Housewife
    http://nothingbutahousewife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. mega wypas! wow! kradnę przepis:)

    ReplyDelete
  5. Świetne, i z tą marchewką muszą smakować ekstra. Marchewkę dzisiaj zrobiła i jest mega pyszna, teraz czas na cebulkę:-)

    ReplyDelete
  6. Wspaniałe, przepięknie zrobione zdjęcia :) A cebulki aż chce się chrupać mmmm pycha !

    ReplyDelete
  7. Onion rings are one of my favorite side dishes--especially with a veggie burger! This is the first time I've seen a whole wheat version. I love it!

    ReplyDelete
  8. ojacie! nigdy nie robiłam, a teraz muszę bo zjem monitor!

    ReplyDelete
  9. bardzo fotogeniczne te Twoje przekąski :)
    śliczne zdjęcia, bardzo smakowite :)

    ReplyDelete
  10. Ale to musi być smaczne :D - na pewno skorzystam z przepisu :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...