Thursday, February 7, 2013

Obłędne tartaletki w 4 wariacjach smakowych!


Dziś zamiast pączków obłędne tartaletki w czterech różnych wersjach smakowych. A wszystko na kruchym, pełnoziarnistym spodzie, który wnosi trochę błonnika i zdrowego rozsądku do tych wartych grzechu deserów. Ponieważ miałam zamrożone ciasto, przygotowanie wszystkiego zajęło mi może 10  minut, do tego 40 minut pieczenia i oto są! O tym co niesie ze sobą każda tartaletka przeczytasz przy odpowiednim przepisie.
****************************************************************************
Today we had fantastic tartlets in four different flavors! All made of whole - meal flour, which brings a bit of fiber and common sense to these worth of sin desserts. Preparing everything took me maybe 10 minutes, because I had frozen dough from previous tarte. Then just 40 minutes of baking, and here they are! You can read more about the tartaletes under the recipe!


 Tartaletka z musem jabłkowym i pestkami dyni
Sezon na jabłka trwa w Polsce cały rok. Do tej pory traktowałam je trochę po macoszemu - pewnie dlatego, że zawsze były pod ręką. A tymczasem jabłka to świetne, niskokaloryczne (100g - 57 kcal) źródło witaminy C. Do tego pełne fruktozy czyli owocowego cukru, który jest słodszy od sacharozy i dzięki powolnej przemianie w organizmie zapobiega szybkiemu wzrostowi cukru we krwi. W jabłkach znajdziemy też dużo błonnika regulującego trawienie - to dlatego te owoce wykorzystuje się jako lekarstwo przy zaparciach lub żołądkowych rewolucjach. Zwieńczeniem naszego musu jabłkowego są pestki dyni bogate w błonnik, żelazo, które odpowiada za właściwy skład krwi; magnez potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek ciała i cynk niezbędny dla wzrostu i rozwoju organizmu. Ponadto uważa się, że cynk wzmaga potencję, a ta wiedza przed walentynkami może okazać się przydatna. Ze względu na wysoką kaloryczność pestek nie poleca się ich osobom odchudzającym się.
******************************************************************************
Tartalette with apple sauce and pumpkin seeds
So far, I treated apples a little harshly - probably because they were always at hand. Meanwhile, apple is a great, low-fat (100g - 57 kcal) source of vitamin C. Moreover it's full of fruit sugar known as fructose, which is sweeter than sucrose and thus slow metabolism in the body prevents  rapid increase of sugar in blood. The apples are also full of fiber which regulates digestion - that is why the fruit is used as a remedy for constipation or stomach revolutions.
Pumpkin seeds are the finishing of our applesauce. The seeds are rich in fiber, iron, which is responsible for the proper composition of the blood; magnesium needed for the proper functioning of the body's cells, and zinc which is necessary for the growth and development of the organism. Furthermore, it is believed that zinc increases the potency, and this knowledge before Valentine's Day might be useful. Due to the high caloric content of seeds they are not recommended for the people on diet.

Czego potrzebujesz?
ciasto z tego przepisu - na 4 tartaletki wystarczy 1/5 ilość z przepisu 

na każdą tartaletkę:
3 łyżki musu jabłkowego - słodzonego lub nie, wg. uznania
1 łyżka pestek dyni

Co teraz?
1. Gotowe ciasto rozwałkować, włożyć do formy, usunać niepotrzebne kawałki wg. instrukcji z przepisu z linku.
2.  Wypełnić musem jabłkowym i posypać pestkami dyni.
3. Piec 35-40 min. w temp 180 C. 
 ***********
What do you need?
dough from this recipe - for 4 tartlets just 1/5 the amount

for each tartalette:
3 tablespoons of applesauce - sweetened or not,
1 tablespoon pumpkin seeds

Now what?
1.
Roll out the ready dough, put it into the form, remove unnecessary pieces by. instructions from the recipe link.
2. Fill the tartalette with apple sauce and sprinkle with pumpkin seeds.
3. Bake for 35-40 minutes in 180 C (350-360 F).


Tartaletka z orzeszkami ziemnymi i miodem - mój faworyt!
Tak, tak - prawdziwa ze mnie orzechowa dziewczyna. Mogłabym je jeść całymi dniami. Ale niestety! Średnio 100 g orzechów zawiera ok. 550 kcal, trzeba się zatem opamiętać. Orzechy nie należą do jednego gatunku botanicznego, nie są ze sobą nawet blisko spokrewnione. Większość z nich rośnie na drzewach, ale np. nasze orzeszki ziemne mają strąki podobne do soi i rosną - jak sama nazwa wskazuje - na długich strąkach pod ziemią. Orzechy włoskie, ziemne i laskowe są pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych - czyli tych dobrych - potrzebnych do normalnego wzrostu i rozwoju tkanki. Wegetarianom orzechy dostarczają składników odżywczych normalnie pobieranych przez organizm z mięsa np: witamin z grupy B, fosforu, żelaza, miedzi, potasu i białka. Orzechy są bogate w witaminę E, która niestety w czasie prażenia ulega rozkładowi. Orzeszki ziemne są jednym z najpowszechniejszych czynników uczulających. Groźne dla nas są też rozwijające się w nich pleśnie, które mogą powodować raka. Żeby się o to nie martwić warto przechowywać orzechy w chłodnym i suchym miejscu.
Co do miodu - jest on mieszaniną wody i dwóch cukrów prostych: fruktozy i glukozy. Im bardziej klarowny tym więcej fruktozy zawiera. Ten produkt dostarcza śladowe ilości składników odżywczych i wbrew powszechnej zdrowej aurze, która go otacza jest niewiele zdrowszy od zwykłego cukru, przy tym wysokokaloryczny (100 g miodu - 320 kcal, 100 g cukru - 399 kcal). Miód cieszy się opinią dobrego lekarstwa na choroby górnych dróg oddechowych, starożytni Grecy i Rzymianie wierzyli, że pomagał w gojeniu ran. Ponadto podobnie jak cukier działa łagodnie przeczyszczająco. Do XVII wieku używano go w Anglii jako środek słodzący, cukier był wtedy jeszcze bardzo drogi. Kiedy ten drugi rozpowszechnił się, miód zaczął być traktowany jako lekarstwo. 
*******************************************************************************
Tartalette with peanuts and honey - my favorite!
Yes, yes - I'm real nutty girl. I could eat nuts all day. But on average 100 g of nuts contains about 550 calories, so for god's sake you need to control yourself! Nuts do not belong to one botanical species, evenn they are no closely relatedt with each other. Most of them grow on trees, but for example our peanuts are legumes like soybeans and grow - as the name suggests - on the long pods underground. Walnuts, peanuts and hazelnuts are full of unsaturated fatty acids - the good ones - needed for normal growth and development of tissues. For vegetarians nuts provide nutrients normally collected by the body from meat eg B group vitamins, phosphorus, iron, copper, potassium and protein. Nuts are rich in vitamin E, which unfortunately is degraded during roasting. Peanuts are one of the most common sensitizers. Also mold developing inside them may cause cancer. In order not to worry about this it is worth to keep nuts in a cool, dry place.

As for honey - is a mixture of water and two sugars: fructose and glucose. The more clear it is, the more fructose it contains. This product provides very small amounts of nutrients and on the contrary to popular healthy aura that surrounds it is NOT much healthier than regular sugar, while also high-calorie (100 g of honey - 320 calories, 100 g sugar - 399 calories). Honey has a reputation of a good cure for the disease of the upper respiratory tract, the ancient Greeks and Romans believed that it helped in the healing of wounds. Furthermore, same as the sugar  it acts mildly laxative. In the seventeenth century it was used in Great Britain as a sweetener, those times sugar was still very expensive. When the second became cheaper nad more popular, honey began to be treated as a medicine.

Czego potrzebujesz?
 ciasto z tego przepisu - na 4 tartaletki wystarczy 1/5 ilość z przepisu 

na każdą tartaletkę 
2 łyżki orzechów ziemnych - niesolonych
1/2 łyżeczki płynnego miodu

Co teraz?
1. Gotowe ciasto rozwałkować, włożyć do formy, usunąć niepotrzebne kawałki wg. instrukcji z przepisu z linku.
2.  Wypełnić orzechami i polać miodem.
3. Piec 35-40 min. w temp 180 C. 
 ***********
What do you need?
dough from this recipe - for 4 tartlets just 1/5 the amount

for each tartalette:
2 tablespoons of peanuts ,  
1/2 teaspoon honey

Now what?
1.
Roll out the ready dough, put it into the form, remove unnecessary pieces by. instructions from the recipe link.
2. Fill the tartalette with peanuts and sprinkle with honey.
3. Bake for 35-40 minutes in 180 C (350-360 F).



Tartaletki z limonką i miodem
Limonka jak wszystkie owoce cytrusowe aż pęka od witaminy C, przez co kiedyś leczono nią szkorbut - czyli niedobór tej witaminy. Cytryny i limonki wchodzą w skład niezbędnych racji żywnościowych dla brytyjskich marynarzy. Zawierają sporo przeciwutleniaczy, co chroni organizm przed wolnymi rodnikami, czyli tymi drobinami, które ostro pracują, żeby nasz organizm starzał się w zastraszającym tempie! Soku z limonki często dodaje się dla podkreślenia smaku i zapachu innych owoców, takich jak awokado i melony. Potrawy do których ją dodano nie wymagają dużo soli, co można wykorzystać w dietach niskosodowych.
Więcej o miodzie czytaj przy Tartaletkach z orzeszkami ziemnymi i miodem
******************************************************************************
Tartlette with lime and honey
Lime and citrus fruits until are full of vitamin C, which treats the scurvy - a deficiency of this vitamin. Lemons and limes are part of the necessary rations for British sailors. They contain a lot of antioxidants, which protect the body from free radicals, ie these tiny things, which are working hard to make our body getting older and older! Lime juice is often added to emphasize the flavor of other fruits, such as avocados and melons. Food they were added to do not require a lot of salt, which can be used for low sodium diets.

For more information on honey read the Tartalette with honey and peanuts.



Czego potrzebujesz?
ciasto z tego przepisu - na 4 tartaletki wystarczy 1/5 ilość z przepisu 

na każdą tartaletkę 
5 plasterków limonki, obranych ze skórki - skórka jest bardzo gorzka, więc obierajcie grubo
1 łyżka płynnego miodu

Co teraz?
1. Gotowe ciasto rozwałkować, włożyć do formy, usunąć niepotrzebne kawałki wg. instrukcji z przepisu z linku.
2.  Wyłożyć plasterkami limonki i polać miodem.
3. Piec 35-40 min. w temp 180 C. 
 ***********
What do you need?
dough from this recipe - for 4 tartlets just 1/5 the amount

for each tartalette:
5 slices of limon, peeled
1 tablespoon honey

Now what?
1.
Roll out the ready dough, put it into the form, remove unnecessary pieces by. instructions from the recipe link.
2. Fill the tartalette with limon slices and sprinkle with honey.
3. Bake for 35-40 minutes in 180 C (350-360 F).



Tartaletka z musem jabłkowym i migdałami
Ostatnia wariacja smakowa! Mam nadzieję, że wszystkie wam się podobały.
Żeby dowiedzieć się więcej o jabłku wróć do: Tartaletka z musem jabłkowym i pestkami dyni
Żeby dowiedzieć się więcej o migdałach wróć do części o orzechach: Tartaletka z orzeszkami ziemnymi i miodem 

Pysznie było?
*******************************************************************************
Tartalette with apple sauce and almonds
Last one I hope you all enjoyed.
To learn more about the apple sauce go back to Tartalette with apple sauce and pumpkin seeds
To learn more about almonds back to the part about nuts: Tartalette with peanuts and honey
 
Was it delicious?

Czego potrzebujesz?
ciasto z tego przepisu - na 4 tartaletki wystarczy 1/5 ilość z przepisu 

na każdą tartaletkę:
3 łyżki musu jabłkowego - słodzonego lub nie, wg. uznania
1 łyżeczka płatków migdałowych

Co teraz?
1. Gotowe ciasto rozwałkować, włożyć do formy, usunać niepotrzebne kawałki wg. instrukcji z przepisu z linku.
2.  Wypełnić musem jabłkowym i posypać migdałami
3. Piec 35-40 min. w temp 180 C. 
 ***********
What do you need?
dough from this recipe - for 4 tartlets just 1/5 the amount

for each tartalette:
3 tablespoons of applesauce - sweetened or not,
1 teaspoon almond flakes

Now what?
1.
Roll out the ready dough, put it into the form, remove unnecessary pieces by. instructions from the recipe link.
2. Fill the tartalette with apple sauce and sprinkle with almonds.
3. Bake for 35-40 minutes in 180 C (350-360 F).




10 comments:

  1. Aż mam ochotę pobiec do kuchni i takie zrobić! Obłędne!

    ReplyDelete
  2. O matko! Ekstra! Uwielbiam tartaletki :P Trudno by mi się był zdecydować ,które spróbować pierwsze :P

    ReplyDelete
  3. Wszystkie 4 są wspaniałe pod każdym względem ale moją faworytką jest orzechowo - miodowa również:-)

    ReplyDelete
  4. Ja poproszę z musem jabłkowym i migdałami. Mniam :-)

    ReplyDelete
  5. Wonderful pictures! I love all these gorgeous tartlets. Wonderful recipes!

    ReplyDelete
  6. Ależ pyszności... Jejku. Wyglądają rewelacyjnie! Szczególnie przemawia do mnie tartaletka z orzeszkami i miodem...

    ReplyDelete
  7. Och, tartaletki wyglądają po prostu nieziemsko! *__* Ta z miodem i orzeszkami również byłaby moim faworytem - choć chętnie dodałabym orzeszki solone dla pikanterii :D Piękne zdjęcia <3 Pozdrawiam! gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  8. Faaantastycznie wyglądają!:))

    ReplyDelete
  9. Ja najchętniej skusiłabym się na limonkową, choć wszystkie wyglądają bosko :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...