Thursday, February 7, 2013

Zupa pomysł na...tajski krem z awokado z krewetkowymi szaszłykami


Dzisiaj danie czysto konkursowe. Pokusiliśmy się o zakupienie saszetki Zupa pomysł na...i przetestowanie jej.  Tajską zupę z kurczaka zaserwowaliśmy jako krem z awokado i lubczykiem wykończony przepysznymi krewetkami marynowanymi w cytrynie, imbirze, czosnku i chilli. Lekka zupa idealna choćby na walentynki, kiedy z założenia powinniście być skorzy do ruchu i nie przejedzeni. Owoce morza dostarczają dużo cynku, który wspomaga potencję, dlatego traktuje się je jako popularny afrodyzjak. Do tego imbir przyspieszający trawienie i delikatny, aromatyczny lubczyk - znany też jako zioło na miłość. Jednym słowem idealne preludium miłego wieczoru.




Zupa pomysł na...tajski krem z awokado z krewetkowymi szaszłykami

Czego potrzebujesz na 2 osoby?
saszetka Zupa pomysł na : tajska z kurczakiem firmy Winiary
1/2 awokado, pokrojone i obrane
garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
1 duża cebula, poszatkowana
1 łyżeczka żółtej pasty curry (opcjonalnie)
1/2 czerwonej papryki, pokrojona
1 marchewka, obrana i pokrojona
1/2 pietruszki, obrana i pokrojona
ząbek czosnku, starty
odrobina papryczki chilli, bez nasion
świeży lubczyk, poszatkowany
oliwa
1 l wody

Szaszłyki z krewetek:
6 krewetek
1 cm korzeń imbiru, starty
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku, starty
odrobina papryczki chilli, bez nasion
masło roślinne

Co teraz?
1. Opłukaj krewetki, zamarynuj je w cytrynie, imbirze, czosnku i chilli. Lekko posól i odstaw na 20-30 min.
2. Cebulę podsmaż na oliwie, kiedy się zezłoci dodaj czosnek i pastę curry. Smaż jeszcze 1 minutę po czym zalej 750 ml wody i doprowadź do wrzenia.
3. W 250 ml rozprowadź zawartość dużej saszetki Zupa pomysł na... i wlej ją do gotującej się zupy. Dodaj marchewkę, pietruszkę, czerwoną paprykę i kapustę. Gotuj ok. 20 min na średnim ogniu.
4. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło. Układaj w nim marynowane krewetki i smaż z dwóch stron na złoto. Tak przygotowane krewetki nabijaj na patyczki do szaszłyków.
5. Wsyp zawartość małej saszetki do zupy, dodaj awokado, gotuj ok. 1 min na małym ogniu. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę.
6. Na talerzu posypuj krem poszatkowanym lubczykiem i podawaj z krewetkowymi szaszłykami.





2 comments:

  1. Super kremik i te imbirowe krewetki, wprost idealne połączenie ! Koniecznie będę musiała wypróbować :)

    ReplyDelete
  2. Krewetki i awokado wcinam w każdej postaci:-), super pomysł połączenia tych wszystkich smaków w jedno danie:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...