Meksykański sos mole doczekał się już tysięcy interpretacji. Oryginalna receptura wymaga połączenia ze sobą trzech elementów: sosu pomidorowego, pasty chilli i sosu czekoladowego. Jednak, żeby zaoszczędzić sobie pracy nieco ją uprościłam. Ostatnio korzystałam z przepisu Jamiego Oliviera, którego niestety nie polecam. Dziś sięgnęłam do Davida Lebovitza i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Świeży smak pomidorów miesza się tu z głęboką nutą gorzkiej czekolady, słodkością rodzynek, delikatnością migdałów i aromatem bukietu przypraw takich jak cynamon, kumin czy goździki. Lebovitz mówi, żeby wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, jednak nie mogłam oprzeć się pokusie wyłowienia całej rodzynki czy migdałowego płatka - więc pozostawiłam je w całości. Zazwyczaj sos podaje się z kurczakiem. Ja proponuję wam fasolkę mole, która świetnie tu pasuję. Po prostu musicie tego spróbować! To naprawdę coś niesamowitego!
*************************************************************************
Beans in Mexican mole sauce
Mexican mole sauce has a one thousands of interpretations. The original recipe requires a combination of three elements: tomato sauce, chili paste and chocolate sauce. However, to save some time I has simplified it. Recently I used the Jamie Oliver recipe, which unfortunately I do not recommend. Today I used David Lebovitza idea and found that it was a hit. Fresh tomato flavor is mixed with a deep note of bitter chocolate, sweetness of raisins, delicate almonds and aroma of spices such as cinnamon, cumin and cloves. Lebovitz advice to mix all the ingredients until smooth, but I could not resist the temptation to fish-whole raisins and almond flake - so I left behind them unmixed. Usually, the sauce is served with chicken. I suggest you to use the red beans, which fit perfectly here. You just have to try it! It's really amazing!
Fasolka w meksykańskim sosie mole
czas przygotowania: noc moczenia fasoli + 45 min. gotowania
Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1/2 szkl fasoli orzełek lub czerwonej fasolki
3 szkl wody
sos mole:
3 średnie pomidory, pokrojone
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 łyżeczki mielonego: cynamonu, goździków, kolendry, kuminu, oregano i płatków chilli (najlepiej tureckiej aci biber)
2 garści rodzynek
2 garści płatków migdałów
30 g ciemnej czekolady powyżej 70% zawartości kakao (ok. 4 tabliczki)
1 łyżeczka cukru
sól
oliwa
poszatkowana pietruszka lub kolendra (opcjonalnie)
Co teraz?
1. Zalej fasolę 2 szklankami wody i pozostaw na noc.
2. Do namoczonej fasoli dolej szklankę wody i gotuj do miękkości, ok. 25-30 minut.
3. W tym czasie podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie, kiedy się zezłoci dodaj czosnek i smaż ok. 1 min. Następnie dodaj przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj. Podsmaż chwilkę, uważaj, żeby nic się nie przypaliło.
4. Do cebuli dodaj pokrojone pomidory, dolej 3 łyżki wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
5. Kiedy fasola jest ugotowana odcedź ją zlewając wodę po gotowaniu do osobnego naczynia.
6. Dolej odrobinę wywaru z fasoli do sosu, zmiksuj wszystko na gładką masę.
7. Dodaj czekoladę i poczekaj aż się rozpuści, dodaj wodę z fasoli, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
8. Wrzuć do sosu ugotowaną fasolę, rodzynki i migdały. Duś wszystko na wolnym ogniu ok. 5-8 minut, w razie potrzeby podlewając wywarem z fasoli. (jeżeli masz zamiar odgrzać sos mole na drugi dzień radzimy zostawić trochę wywaru, bo przez noc sos na pewno zgęstnieje)
9. Posyp świeżą pietruszką lub kolendrą i podawaj.
Beans in Mexican mole sauce
preparation time: night of soaking beans + 45 min. cooking
What do you need for 2 servings?
1/2 cup red beans
3 cup of water
mole sauce:
3 medium tomatoes, chopped
1 onion, diced
2 cloves of garlic, crushed
1/2 teaspoon ground: cinnamon, cloves, coriander, cumin, oregano and chilli flakes (preferably Turkish aci biber)
2 handfuls of raisins
2 handfuls of almonds flakes
30 g of dark chocolate - cocoa content of 70% (about 4 tablets)
1 teaspoon of sugar
salt
olive oil
shredded parsley or cilantro (optional)
Now what?
1. Pour 2 cups of water over beans and leave overnight.
2. Pour 1 cup of water to soaked beans and cook until tender(with water they soaked in), about 25-30 minutes.
3. Meanwhile fry the onion in hot oil when it's golden add the garlic and cook about 1 minute. Then add all the spices and mix well. Sauté a minute, be careful not to burn anything.
4.Add chopped tomatoes to onion, add 3 tablespoons of water and cook, covered, over low heat about 10 minutes.
5. When the beans are cooked drain it, keep the bean broth.
6. Pour a little broth from the beans to the sauce, blend everything until smooth.
7. Add the chocolate and wait until it is dissolved, add bean broth, until you reach the desired consistency.
8. Add cooked beans, raisins and almonds. Simmer everything on a low heat about 5-8 minutes, if necessary add bean broth. (if you are going to reheat mole sauce on the next day we advise you to leave a little of broth, because the sauce may get thicken overnight)
9. Sprinkle with fresh parsley or cilantro and serve.
3. Meanwhile fry the onion in hot oil when it's golden add the garlic and cook about 1 minute. Then add all the spices and mix well. Sauté a minute, be careful not to burn anything.
4.Add chopped tomatoes to onion, add 3 tablespoons of water and cook, covered, over low heat about 10 minutes.
5. When the beans are cooked drain it, keep the bean broth.
6. Pour a little broth from the beans to the sauce, blend everything until smooth.
7. Add the chocolate and wait until it is dissolved, add bean broth, until you reach the desired consistency.
8. Add cooked beans, raisins and almonds. Simmer everything on a low heat about 5-8 minutes, if necessary add bean broth. (if you are going to reheat mole sauce on the next day we advise you to leave a little of broth, because the sauce may get thicken overnight)
9. Sprinkle with fresh parsley or cilantro and serve.
No comments:
Post a Comment